Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Bäckströms dopningsfall kastar skugga över OS-festen

23 feb , 2014, 16.38 Marcus Lindqvist

 

Nicklas Bäckströms dopningsfall är en tragisk historia som kastar en lång och mörk skugga över en fantastisk ishockeyfest i Sotji. Det hade inte behövt bli en sådan röra om inte för parternas fullständigt amatörmässiga agerande.

Det här har alltså hänt:

Tre Kronors stjärncenter gav ett positivt dopningsprov efter kvartsfinalen mot Slovenien i onsdags. Det handlar om pseudoefedrin, en förbjuden substans som har en svag stimulerande verkan. Ungefär som koffein. Om du använt hostmedicin eller förkylningsmedicin typ Duact någon gång har du sannolikt använt pseudoefedrin. Det är inte helt förbjudet, utan gränsvärdet ligger på 150 mikrogram per liter urin.

Enligt Sveriges lagledning och Sveriges olympiska kommittén har Nicklas Bäckström använt en allergimedicin som gett positivt utslag. Lagläkaren visste om att Bäckström använt läkemedlet i flera års tid.

Bäckström borde ha blivit tillfälligt avstängd – och missat semifinalen mot Finland, där han starkt bidrog till Sveriges seger genom att bland annat spela fram till Loui Erikssons utjämningsmål. Av någon märklig anledning valde IOK dock att inte informera SOK och Tre Kronor om att A-provet var positivt.

I stället avancerade Tre Kronor till final. Bäckström följde laget till Boljsojarenan, men tvingades dra sig ur finalen på grund av i det skedet icke definierade ”medicinska skäl”. Korridorsnacket handlade om ett migränanfall.

I själva verket hade Tre Kronors lagledning två timmar före nedsläpp fått veta att han åkt dit i ett dopningstest. Var och en kan föreställa sig hur det här påverkar lagets förberedelser, då en redan sargad trupp plötsligt förlorar sin stjärncenter. Spelarna hann inte få någon förklaring före match, men var uppenbart tagna av beskedet.

Sverige var chanslöst mot Kanada. Det är omöjligt att veta om Tre Kronor kunnat bjuda på hårdare motstånd med Bäckström i laget, eller om de hade spelat bättre om de haft tid att mentalt förbereda sig för hans frånvaro.

Hur som helst var det otroligt dåligt skött av IOK. Dopningsskandalen kastar en lång skugga över hela OS-festen.

Dopningsfallet kastar också en lång skugga över semifinalmötet mellan Finland och Sverige. Bäckström borde enligt Wadas och IOK:s regler inte ha fått spela. Om han hade spelat skulle resultatet ha ogiltigförklarats, det vill säga Sverige skulle ha dömts att förlora matchen.

Bäckströms pseudoefedrin påverkade givetvis inte matchens utgång. Men regler är regler. Och en idrottare är alltid i sista hand själv ansvarig för det han sätter i sig. Det är grunden för allt antidopningsarbete.

Även om B-provet bekräftas vara positivt påverkar det inte medaljordningen. Enligt IIHF:s regler är det endast om två eller fler spelare åker dit för dopning som ett lag diskvalificeras (reglerna har ändrats sedan Stig Wetzells och Ulf Nilssons tid).

Samtidigt har SOK, Tre Kronor och Bäckström skött affären otroligt amatörmässigt. Varför har Bäckström inte ansökt om dispens för terapeutisk användning om han, som det sägs, använt samma medicin i sju år? Om han inte hade dispens, varför tilläts han använda läkemedlet?

I skrivande stund har Bäckströms B-prov fortfarande inte analyserats. Därmed är han inte officiellt fälld för dopning.

Hans straff blir förmodligen lindrigt. Någon tvåårig avstängning blir det inte frågan om. I allra värsta fall kan det bli ett tre månader långt internationellt tävlingsförbud, men det är ytterst osannolikt om lagläkaren intygar att han tagit allergimedicin. Det finns ett prejudikat: I OS 2010 åkte Slovakiens Lubomir Visnovskij dit för samma preparat efter bronsmatchen mot Finland, men kom undan med en varning efter att ha påvisat att han fått det från sin förkylningsmedicin.

De som däremot borde bli sanktionerade är det (ryska?) dopningslabb som handhaft proverna, IOK och Sveriges lagledning som klantat till det. På grund av dopningsskandalen är Finlands OS-brons, Sveriges OS-silver och Kanadas OS-guld för evigt fläckade. Om nu inte B-provet är negativt förstås.

EDIT: Jag pratade med ADT:s medicinske chef Timo Seppälä, som är övertygad om att Bäckström inte kan ha fått i sig pseudoefedrin i misstag. Enligt Seppälä har han antagligen använt rent pseudoefedrin, som används i nordamerikanska proffsligor tämligen allmänt. Det är lindrigt uppiggande, men det är inte något amfetamin precis. Inverkade knappast på Bäckströms prestation mot Finland, även om han orkade lite bättre. Hur som helst, det är inte det relativt lindriga dopningsfallet som är skandalen, utan skandalen är hur klantigt saken hanterats av Sveriges OS-lag, antidopningsmyndigheter och IOK.

 

 

 

 

 

 

 

25 kommentarer

  1. Per-Inge Nordström skriver:

    Please, om man ens lite sätter sig in i saken så inser man att det inte är något dopningsfall. Inte om man med dopning menar medvetet försök att skaffa sig fördelar. Att sätta rubriken DOPNINGSFALL och sedan skriva att det kastar en mörk skugga över hela OS är bara vilseledande och löjligt. Det är just den sortens journalistik som Hbl borde stå över. Inte konstigt att det finns begrepp som politiker- och journalistförakt. Byskvallernivå!

  2. kenneth wågman skriver:

    Detta är bara sorgligt. kommer att förfölja inblandade parter långt framöver. Synd.

  3. LGH skriver:

    Med tanke på vad jag läst vad Marcus Lindqvist skrivit de senaste dagarna är jag inte förvånad.
    Dålig journalistik i form av kraftiga överdrifter. Med den taktiken får han med sig en del insändare med
    ”stolliga” kommentarer.
    Varför inte skriva rakt ut: Finland skulle haft guldet”

  4. m skriver:

    Är det ens möjligt att komma upp i de värden om man följer läkarens rekommendation?
    Tydligen inte enligt experter, man höjde gränsvärdet för några år sedan just för att slippa sådana här
    spekulationer.
    Här hanlar det med stor sannolikhet ett intag av ren Pseudoefedrin i västske form, som är kraftigt prestationshöjande.

    • T skriver:

      Re: m

      Det verkar ganska lätt att hamna över IOKs ”extremt höga” nivå…

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1884418/

      Results

      Mean (95% CI) total phenylpropanolamine and pseudoephedrine eliminated unchanged was 75 (88, 61) and 81 (92, 71)%, respectively. Maximum urine concentrations of phenylpropanolamine and pseudoephedrine were 112.1 (164.2, 59.9) and 148.5 (215.0, 82.1) mg.l−1, respectively. A peak in drug urine concentration occurred four hours following the final dose. There were no adverse cardiovascular effects and only mild CNS stimulation was evident.

      Conclusions

      Following therapeutic, multiple dosing, drug levels remain above the IOC cut-off levels for a minimum of 6 h and 16 h following final doses of phenylpropanolamine and pseudoephedrine, respectively. Athletes require informed advice on this from their healthcare professionals.

      Och även

      http://bioinformatics.psb.ugent.be/pdf/publications/20355197.pdf

      After Clarinase intake, PEPH could already be detected one
      hour after intake (Figure 1). Tmax varied between 4 h and 24 h.
      Maximum concentrations ranged between 65 and 233 μg/mL.

      och även…

      The result of this excretion study show that urinary PEPH
      concentrations in an individual, taking the maximal therapeutic
      daily dose (24 h period), can greatly exceed the previously
      used threshold of 25 μg/mL. These observations were supported
      by previous studies. Tseng et al.[18] found maximum urinary
      concentrations of 114 μg/mL after administration of a single
      dose of 30 mg of PEPH.HCl

      Där det sista är intressant att 30mg kan ge en koncentration upp till 114 μg/mL. Tabletterna som Bäckis tog innehåller 120mg.

      Så ditt påstående att det är omöjligt att komma upp i dom nivåerna måste helt vara tagna ur luften.

      Tänk dig enkelt att du har 1msk salt i 1l vatten. låt sedan 5dl vatten dunsta.. Du har samma mängd salt men dubbla koncentrationen.
      Slutsats: Koncentrationen i urinet är ointressant i sammanhanget och ett blodprov borde vore krav då mängden blod är relativt konstant jämfört med mängden urin som direkt påverkar koncentrationsvärdet.
      Att mäte urinet kan endast användas som indikator om ämnet finns eller inte finns i kroppen.

      Bäckström är 100% ansvarig för att tagit medicinen.
      Påföljden ger en varning enligt tidigare prejudikat av IOK dom.
      Hanteringen är total katastrof från IOKs sida då man hållit på siffrorna i fyra dagar. Det är orättvist mot Finland där Bäckis fick spela Semi, orättvist mot Sverige som inte fick en ärlig chans att ladda inför och planera spelet mot Kanada och oräligt mot Kanada som fick vinna ett OS-guld mot ett lag satt ur spel av självaste IOK.

      förutom Bäckis och läkarens fel så är det ett större misstag av IOKs hantering som direkt påverkar så många utövare.
      Deras straff i att stänga av honom står inte i proprtion mot deras tidigare prejudikat.

      OCH!! testet är tekniskt fel då det inte säger ett skvatt!

    • Robban skriver:

      Jo det är möjligt med 1 tablett.

      Undrar vilka vetenskaplig undersökningar Seppälä bygger sitt uttalande på?

      Här finns en som verkar seriös och inte gjort av någon supporter
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1884418/

      Enligt narkosläkaren Staffan Holbeck som gått igenom internationella studier på pseudoefedrin kan gränsvärdet 150 mikrogram/ml urin överskridas om man tar en tablett under längre tid.

      http://www.expressen.se/sport/os/lakare-star-klart-att-han-kan-tala-sann

  5. Bob Frazier skriver:

    Det kommer inte att påverka Bäckström ett dugg.

    National Hockey League Deputy Commissioner Bill Daly gjorde idag följande uttalande angående Bäckström:

    ”We understand that Nicklas Backstrom tested positive for a substance banned ’in competition’ by the International Olympic Committee. It is our further understanding that the positive test was the result of a common allergy medication taken by the player knowingly, with the approval of the team doctor and without the intention of gaining an illegal or improper performance-enhancing benefit. In addition, the specific substance that resulted in the positive test is not currently on the League’s Prohibited Substances List.

    ”Subject to confirmation of the facts as we understand them, and given the fact that the substance is neither prohibited in the NHL nor was used in an improper manner here, we do not anticipate there being any consequences relative to Nicklas’ eligibility to participate in games for the Washington Capitals.”

  6. Johan L skriver:

    Åh herregud vilken patetisk sensations bloggare. Sätt dig in i detta innan du startar och skriva strunt.

    Själv sänder jag en tanke till idrottsmannen Nicklas Bäckström. Lider med dig Nicklas!

  7. ola skriver:

    Att du får kalla dig journalist är ju bara pinsamt herrgud

  8. Lars skriver:

    Det är nog en svepskäl att han använt allergi medicin, så säger han bara för att dölja användandet av pseudo efedrinet. Klart är också att det inte avgjorde matchen mellan Sverige och Finland att han spelade under (medvetet) användande av pseudo efedrinet.

    Men det som vi såg idag i finalen tyder dock starkt på att Sverige skulle ha haft mycket svårare att vinna i semifinalen om Bäckström inte varit med, vilket ju borde ha varit fallet ifall hela processen hade varit korrekt.

  9. Mika skriver:

    Som läkare kan jag tycka att substansen skall ställas i relation till åkommans symptom. Om han tagit läkemedlet i samband med begynnande vår (pollen) i Sotji, är sannolikheten större att han hade noll tilläggseffekt av substansen mer än symptomlindring.
    Att finska lagläkaren uttalar sig utan tillgång till data, är anmärkningsvärt.

  10. Nietsche skriver:

    Det är fråga om en solklar dopning. Det tidigare gränsvärdet (pseudoefedrin i urin) var 25 mikrogram/ml. När pseudoefedrin togs bort från den förbjudna listan 2003/2004 ökade användningen markant (det syns i alla dopingkontrollprov). Antingen hade alltså en massa idrottsmän plötsligt fått allvarliga allergier, eller så åts pseudoefedrin av någon annan orsak.

    Eftersom den bevisligen är en prestartionshöjande substans, återinfördes den på den förbjudna listan. Eftersom koncentrationen i urin kan variera mellan olika personer och i UNDANTAGSFALL vid medicinering stiga över 25 mikrogram/ml höjde man gränsen kraftigt till 150 mikrogram/ml (6 gånger högre än tidigare). Bäckströms värde låg långt över det. Det är alltså kristallklart att det inte är fråga om ett antiallergipiller. Det skulle ocksåp vara intressant att i en opartisk läkargranskning kontrollera ifall Bäckström överhuvudtaget har allergi, eller om han bara behöver en orsak för att käka pseudoefedrin…

    Varför svenska lagledningen går ut med en massa skitsnack är aningen underligt, men man behöver bara blicka tillbaka skidspelen i Lahtis när Finland åkte fast för att inse att det är lätt att tappa fattningen när det skiter sig. Och det har det förstås gjort, big time. Sveriges os-medalj i hockey heter hädanefter ”dopingsilvret från Sotji”.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20355197
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21548139

    • Göran Elingberg skriver:

      SUOMI, inget annat!
      Sorgligt ställningstagande, utan nyans eller förståelse?
      Glöm inte, det var inte Tre Kronor som orsakade att denna ”dopingräv” fick ställa upp mot Ditt Suomi!
      Det var IOK….. Kanske skulle ni (Suomi) haft bättre koll på alla möjligheter att vinna matchen….?

      /ge
      SVENSK!

  11. Jussi skriver:

    Nietsche: Hur kan du ens fundera på att jämföra detta med Lahtis-skandalen????…..PAJAS är du!!!!!

  12. Yani skriver:

    Regler är regler och skall ju följas, han borde inte spelat mot Finland. Alla måste ju spela efter samma regler. Att IOK var så sega med att testa provet är ju skamligt.

    Huruvida han medvetet fuskat eller ej känns i nuläget lite oklart. Känns ju spontant som att att ligga 12% över gränsvärdet på en relativt harmlös substans är något av det dummaste man kan göra om man nu vill fuska. Minimal uppsida och enorm nedsida.

    Ifall det verkligen är så att de gamla gränsvärdena var satta för att redan då vara över det som normalt uppträder vid medicinering över tid snarare än nivåer där man kan säkerställa användande överhuvudtaget ser det ju dock genast betydligt mer misstänkt ut. Skulle ju vara intressant att veta exakt vilken tablett Bäckström tar och vilken tablett påståendet om att 25 microgram eller mindre är normalt syftar till. Ifall det är samma köper jag det i vart fall inte utan vill säga fusk. (Ifall inte B-provet visar sig avvika, sådant händer ju ibland.)

  13. Axel skriver:

    När allt någon gång i framtiden är sagt och gjort, så är jag ganska så säker på att det som Timo Seppälä misstänker visar sig vara sanningen: Bäckström använde pseudoefedrin som sådant för att förbättra sin prestationsförmåga. Vi får väl se.

  14. Nicke skriver:

    Har ovan finns det en del spekulationer. Sverige skulle givetvis slagit finnarna även utan Bäckström i laget. Hade de fått besked om attt Bäckström var avstängd skulle han givetvis inte ha spelat mot FInland (lika lite som han spelade mot Kanada).

    Så dessa halmstrån för att försöka få det till att Finland borde fått silver är ju bara för patetiska.

    • Axel skriver:

      Jag tror inte att det är många i Finalnd, som skulle vilja ha ett silver på det här sättet. Visserligen skulle det ha varit kul att se Finland med Tuukka Rask i målet spela mot Sverige (vem snodde annars hans allergimedicin före matchen? Har någon tagit dubbla ransoner?) men den matchen vann Sverige helt rättvist. Det som åtminstone jag retar upp mig på är att, ursäkta nu bara, svenska hockeyförbundet och troligtvis också Bäckström själv ljuger. Det är där skon klämmer.

  15. Göran Elingberg skriver:

    Så sant, överskriden gräns är överskriden.
    Din konklusion är korrekt och det är ofantligt klantigt hanterat av Tre Kronor och dess läkare.
    Dock är hanteringen av ärendet klandervärt då han ju med dessa testresultat skulle ha varit avstängd mot Finland i semifinalen.
    Därför, och just därför, avseende Suomi, faller skulden på IOK.

    Jag som stolt Tre Kronor supporter sedan många är är ändå stolt över vårt silver, och minst lika stolt över Finlands Brons!
    Till skillnad från de flesta Suomi är jag glad för alla nordiska framgångar och hejar alltid på Suomi när inte Tre Kronor är motståndare!
    Hej Norden!!!!
    Göran Berg
    Stolt medlem Nr 4 i Svenska VM-Klubben
    Barnafostrad i Korpo Ström!

  16. Per Kastmark skriver:

    Nu är Finland på hugget.. 2001, längdskidåkninge, innebär att Finland för alltid förlorat sin rätt. Finsk idrott ska inte pröva att moralisera över doping i någon som helst form..

  17. Lars skriver:

    Enligt Finska OS läkaren Harri Hakkarainen hade IOK skickat ut ett meddelande till alla länder under hösten att alla användning av specifikt pseudoefedrin är helt förbjudet i de kommande spelen.

  18. Mika skriver:

    Finnar – kasta inte sten i glashus. Allergimedicin är inget mot ett hemohes !

  19. Janne skriver:

    oavsett, den sk ”läkaren” (läs kvacksalvaren eller vad ni vill) har fullt ansvar för det inträffade. Har han givit godkännande för Bäckström att ta ett av IOK listat dopingpreparat har han också ansvaret för att se till att inte Bäckström överskrider gränsvärdena för detta. Prover var han för lat för att utföra därför är det även på honom som ALLT ansvar ska fallaI och INTE på Bäckström som inte gjort annorlunda än tidigare.

Kommenteringen är stängd.