Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Sju orsaker till att Boston förlorade

16 maj , 2014, 19.44 Marcus Lindqvist

 

Inte helt oväntat förlorade Boston i konferenssemifinalerna mot sin ärkerival Montreal, som av någon anledning är en svår motståndare för grundserieettan Bruins. Här är sju orsaker till varför Montreal vann över Boston och avancerade.

Snabbheten. Montreal skrinnade cirklar runt Bostons tungfotade pjäser. Bostons monsterkedja med Jarome Iginla, Milan Lucic och David Krejci var ofta i blåsväder. Boston hann inte få i gång sin forechecking ordentligt och utnyttja sitt fysiska övertag innan Montreal vände och blixtsnabbt kontrade.

Försvaret. Det låter märkligt, men Bostons försvar räckte inte till. Tomrummet efter Dennis Seidenberg och Andrew Ference blev för stort. Unga Matt Bartkowski och Kevan Miller gjorde misstag som stod Boston dyrt – Miller skänkte Montreal inledningsmålet  i sjätte matchen och Bartkowski missade i markeringen i Montreals första mål i sjunde matchen. Andrej Meszaros var en katastrof när han ersatte Bartkowski. Ledargestalten Zdeno Chara såg sliten ut.

Förstärkningar. GM Peter Chiarelli lyckades inte förstärka laget innan transfertiden gick ut. Profilbacken Dennis Seidenberg blev skadad i december och missade resten av säsongen. Andrew Ference gick över till Edmonton som free agent i somras. För att ersätta dem skaffade Boston Andrej Meszaros, som visade sig vara oanvändbar i playoffsen. Boston skaffade inga förstärkningar alls till anfallet. Målfarliga, extremt skickliga Tyler Seguin försvann i somras tillsammans med Rich Peverley i utbyte mot Loui Eriksson och några löften (Matt Fraser satte i och för sig segermålet i fjärde matchen). Seguin var fyra i poängligan i grundserien. LA skaffade Marian Gaborik, Rangers skaffade Martin St. Louis, Montreal skaffade Tomas Vanek.

Målvaktsspelet. Tuukka Rask förlorade målvaktsduellen mot Carey Price, rätt och slätt. Rask var inte direkt dålig och försvaret lämnade honom i sticket, men han kunde inte heller vinna några matcher för sitt lag. Price hade räddningsprocenten 93,6 och målsnittet 2,04 i matchserien, jämfört med Rasks 90,3 och 2,86.

•  De första minuterna. Montreal har gjort det till sin specialitet att inleda vasst och ta en tidig ledning (i sjunde matchen nätade Dale Weise efter 2:18, i sjätte matchen nätade Lars Eller efter 2:11 medan Boston gjort det till sin vana att dåsa till i början och börja spela i tredje perioden. Det är bara oerhört svårt att resa sig från ett underläge med två mål mot ett defensivt starkt lag som Montreal.

Specialsituationerna. Spelet i numerärt överläge har länge varit Bostons svaga punkt, men laget såg ut att få ordning på sitt power play i grundserien och öste in PP–mål mot Detroit. Men mot Montreal kammade laget för det mesta noll. Samtidigt var Montreal starkt i specialsituationerna.

Uppoffring. Inget lag blockerar så många skott som Montreal. Price storspelade i målet, men många av skotten nådde aldrig ens fram till honom. Måste ha varit otroligt frustrerande för Bostonspelarna att det ständigt var någon i skottlinjen.

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.