Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Sommarbetygen – Anaheim och Dallas på väg uppåt

3 aug , 2014, 19.32 Marcus Lindqvist

 

En mer händelserik sommar får du leta efter. Kontrakt värda hundratals miljoner dollar tecknades inom timmar efter att marknaden öppnade för spelare vars kontrakt gått ut den 1 juli. Lägg till draften och några häftiga spelarbyten så talar vi om den mest händelserika transfersäsongen i mannaminne.

Några finländare bytte också klubb i sommarvärmen. Här är de viktigaste händelserna ur finländsk synpunkt:

• Jussi Jokinen till Florida. Misstänker att Jokinen är lite mindre effektiv än med Jevgeni Malkin som kedjekamrat i Pittsburgh. Jokinen är ändå en mångsidig spelare som duger bra för olika roller. Pittsburgh hade gärna behållit honom, men han rymdes inte under lönetaket. Florida kan få en helfinsk kedja med Jokinen, Aleksander Barkov och Sean Bergenheim.
• Olli Jokinen till Nashville. Nobbade bättre anbud från bland annat Edmonton för det mildare klimatet i Nashville. Lagledningen har vikt en hyfsat stor roll för Jokinen, som gjorde en helt ok säsong i Winnipeg. Jokinen trivs med ansvaret, men det hade förstås varit kul att se honom i ett riktigt bra lag någon gång. Nashville når knappast ens slutspelet.
• Jonas Hiller till Calgary. Synnerligen dåliga nyheter för Karri Rämö och Joni Ortio att den schweiziska toppmålvakten ansluter till Flames – i synnerhet för Ortio, som lär åka till farmlaget direkt.

• Saku Koivu utan kontrakt. Den finländska lejonikonens NHL–karriär kan i all tysthet vara över.

I övrigt är styrkeförhållandena någorlunda som de var förut. Chicago är fortfarande favorit till Stanley Cup, medan LA är den starkaste utmanaren. Anaheim, St. Louis och – Dallas har dock förstärkt sina aktier. Här är mina betyg för sommaren.
Anaheim A–
Fick slutligen den andrecenter som laget saknat i ett par års tid. Kunde inte nå en överenskommelse med Vancouver i vintras, men fick Ryan Kesler för ett mycket överkomligt pris. Luca Sbisa och Nick Bonino är högst ersättliga. Ryan Kesler är en toppcenter som axlar en del av Ryan Getzlafs börda och ger Anaheim två bra kedjor. Ett litet frågetecken kring målvaktspositionen: Anaheim tänker lita på oerfarna John Gibson och Frederik Andersen. En favorit till Stanley Cup, utan tvekan.

Arizona C+
Nytt namn, samma lag. Sam Gagner är en hyfsad förstärkning och bättre än Mike Ribeiro, som han ersätter.

Boston C-
Hinner förstärka laget innan säsongen kör i gång, men hittills ser det dåligt ut. Laget ligger för tillfället över lönetaket, men det ordnar sig när långtidsskadade Marc Savards lön räknas bort. Hade inte råd att förnya kontraktet med Jarome Iginla, som gjorde grym succé som legoknekt.

Buffalo C+
Det här verkar inte vara så slugt. Efter att ha nöjt sig med att vara jumbo och drafta bland de första ett par år i rad har Buffalos lagledning gått och förstärkt laget, fast nästa sommar skulle det verkligen löna sig att vara bland de första i draften. Buffalofansen får bara hoppas att laget inte spelar för bra och går miste om chansen att drafta Connor McDavid eller Jack Eichel.

Calgary C+
Jonas Hiller ger lite stabilitet i målet.

Carolina C
Bill Peters är mannen som ska lotsa Carolina till framgång. En doldis, men med ett förflutet i Mike Babcocks stab i Detroit kan han göra succé. Viktigast för laget är att nyckelspelarna hålls i skick.
Chicago A–
Har länge varit ute efter en andrecenter och värvade Brad Richards som blivit köpt ut av Rangers för ett reapris. Positionen som andrecenter är vikt för Teuvo Teräväinen, men han lär tillbringa denna säsong i AHL. Lagledningen skrev nya mångåriga kontrakt med stjärnorna Patrick Kane och Jonathan Toews, vilket är bra att få understökat i god innan deras nuvarande kontrakt löper ut (hyfsad snittlön: 10,5 miljoner dollar per år). Största Stanley Cup–favoriten i skrivande stund.

Colorado C+
Förlorade Paul Stastny till St. Louis, men lyckades åtminstone förlänga kontraktet med Ryan O’Reilly. Tippar att det blir en svår andra säsong för Patrick Roy och hans manskap.

Columbus C+
Scott Hartnell är inte precis något stjärnförvärv, men han passar väl in i grovjobbande Columbus profil. Kan bli svårt att upprepa fjolårssuccén, dock.

Dallas A–
En av sommarens stora vinnare. GM Jim Nill skaffade Jason Spezza från Ottawa och värvade Ales Hemsky som free agent. Laget har nu två bra kedjor: förra sommarens kanonvärvning Tyler Seguin och Jamie Benn samt Spezza och Hemsky som spelade bra tillsammans i Ottawa i våras. Draftade i första omgången Julius Honka, som inom några år kan fylla rollen som offensiv back. Ett frågetecken kvarstår dock: håller Kari Lehtonens målvaktsspel?
Detroit C–
Borta är dagarna när stjärnorna flockades till Detroit, som kunde välja och vraka bland marknadens tillgängliga spelare. Stjärnspelare brukade nobba bättre anbud för att skriva på för Detroit, men numera är det tvärtom. Detroit kan inte locka till sig spelare ens med tjocka sedelbuntar.

Edmonton C+
Pluset kommer för att Edmonton lade vantarna på den storväxta tyske centern Leon Draisaitl i draften. Annars har ju klubben stampat på stället i många år. Det är en tidsfråga när chefstränaren Dallas Eakins får gå.

Florida B
Det här känns så Buffalo för några år sedan. De nya ägarna vill visa fansen (finns de?) att de satsar på laget och öser med ett visst mått av desperation pengar till höger och vänster. In med Jussi Jokinen, in med Dave Bolland för en vansinnig hög cash, in med Stanley Cup–vinnaren Willie Mitchell, och in med Bostonbusen Shawn Thornton. Tja, laget måste nå upp till lönegolvet på något vis. Synd bara om underbarnet Aleksander Barkov om han måste tillbringa hela sin karriär i det här skräplaget.

LA C
Förlängde med Marian Gaborik, vilket var det viktigaste den här sommaren. Laget har redan allt, så GM Dean Lombardi behöver inte göra några förändringar. Willie Mitchell går mycket väl att ersätta. Ett oerhört starkt lag även inkommande säsong, men det är näst intill omöjligt att upprepa som Stanley Cup–mästare – i synnerhet ifall du går den längsta möjliga vägen till mästerskapet, så som LA gjorde.

Minnesota C+
Tomas Vanek har varit på väg till sin hemstad i Nordamerika i ett par års tid, men det var smart att bara ge honom ett treårigt kontrakt. Vanek kunde ha fått dubbelt mer pengar i NY, men valde sin frus hemstad. Wild är definitivt ett lag på väg uppåt och det underlättar lagbygget en hel del att spelare faktiskt vill komma till Minnesota. Men målvaktssituationen är fortfarande olöst, därav det dåliga betyget,
Montréal B–
Lagledningen klarade den viktigaste uppgiften i sommar: att förlänga kontraktet med stjärnbacken PK Subban. Då är det redan godkönt.

Nashville B–
Den nya eran i Nashville. Nu ska Nashville börja spela mer offensivt och publikfriande. Målkanonen James Neal symboliserar paradigmskiftet. Peter Laviolette som tar över efter schackmästaren Barry Trotz är en meriterad och duktig coach. Pekka Rinne spelar från början av säsongen, vilket bara det är ett stort plus. Men räkna inte med playoffs med ett lag som har Olli Jokinen som första center.

New Jersey C–
År noll efter Martin Brodeur. Cory Schneider Laget börjar se ut som Tjeckiens veteranlandslag. Martin Havlat gör Jaromir Jagr, Patrik Elias och Marek Zidlicky sällskap. Blir ytterligare en tung säsong. Få se hur länge laget hålls i New Jersey.

New York Islanders C+
Jaroslav Halak är en hyfsad målvakt. Mest av allt behöver Islanders en bra säsong av ledstjärnorna John Tavares och Kyle Okposo.

New York Rangers C–
Finns inte en chans att Rangers går till final igen inom de närmaste tio åren. Blev dessutom av med några profilspelare, så som Brian Boyle.

Ottawa C
Lärdomen av Jason Spezza–affären är att det aldrig lönar sig att skriva in i spelarkontrakt en klausul som ger spelaren rätt att förhindra en transfer. Spezza bad om att bli såld, men hade rätt att välja vilka klubbar han kunde bli såld till. Resultatet blev att Ottawa inte fick ett närapå tillräckligt pris för honom. Ottawa försökte ersätta honom med att skriva kontrakt med David Legwand, men lättare sagt än gjort. Den intressanta förvecklingen i sommar är att svensken Robin Lehner fått ett nytt, långt kontrakt och förväntas ta över som förstemålvakt.

Philadelphia C+
Vad?! En sommar utan en jätteaffär som involverar några av lagets största stjärnor? Bara det ger ett plus – Philadelphias största problem har varit att lagledningen haft alltför kort tålamod. Kolla bara vilken succé före detta Flyersstjärnorna Jeff Carter och Mike Richards gjort i LA. Ska bli intressant att se vad nya general managern, klubblegenden Ron Hextall kan åstadkomma. Det var dock ett lite märkligt drag att byta fansens favorit Scott Hartnell mot RJ Umberger.

Pittsburgh B–
Efter en rad slutspelsbesvikelser fick GM Ray Shero och chefstränaren Dan Bylsma till slut betala med sina jobb. Carolinas förre GM Jim Rutherford och Mike Johnston, som främst gjort sig ett namn i de kanadensiska juniorligorna, tar över. Rutherford stod för ett kap genom att värva stjärnbacken Christian Ehrhoff, som blivit utköpt från sitt kontrakt av Buffalo. Samtidigt försvann Matt Niskanen och Brooks Orpik som free agents. Det svider. Målvaktssituationen fortfarande olöst. Svårt att säga att laget skulle ha blivit starkare.

San Jose C–
Ytterligare en slutspelsflopp, den här gången om möjligt ett ännu större fiasko än förut. Trots det fortsätter Todd McLellan som chefstränare och lagledningen väljer att inte göra några större förändringar. På sätt och vis helt smart, för så som Chicagos, Bostons och LA:s exempel visar är kontinuitet en förutsättning för bestående framgång. San Jose har ju ett bra lag, de råkade bara spela mot de blivande mästarna i första omgången av slutspelet.

St. Louis B+
Laget hade allt, utom en offensiv toppcenter. Paul Stastny ska fylla den rollen. Tillsammans med lirare som Jaden Schartz och ett år äldre Vladimir Tarasenko förväntas han producera mål. I övrigt har laget ett starkt försvar och ett brett anfall. Målvaktspositionen förorsakar lite bekymmer: Ryan Miller var en besvikelse och fick gå. Unge Jake Allen förväntas bära ansvaret tillsammans med Brian Elliott. Men det betonghårda försvaret underlättar hans arbete. Blir intressant att se om Jori Lehterä platsar.

Tampa Bay B+
GM Steve Yzerman gjorde några smarta precisionsvärvningar. Jason Garrison är en offensiv back av rang och Brian Boyle är en krigare som tillför karaktär. Jonathan Drouin lär vara redo för NHL nu.

Toronto B–
Lyckades inte göra några korkade affärer den här sommaren (fast det sägs att Toronto hade bjudit en hel massa pengar för Dave Bollands tjänster). Betalar lite för mycket för att få Leo Komarov tillbaka från KHL, men han är omtyckt bland fansen. Chefstränaren Randy Carlyle fortsätter, men jag tippar att lagledningens tålamod är kort i höst.

Vancouver B+
Tillbaka till startrutan efter katastrofen vid namn John Tortorella. Jim Benning ersatte Mike Gillis som GM och klubbchefen Trevor Linden lyckades värva Willie Desjardins, som var den mest eftertraktade tränaren på marknaden. Gillis hade gjort en hel del skada under årens lopp och i praktiken lyckats förstöra ett Stanley Cup–finallag inom loppet av tre säsonger. Lagledngningen väljer dock att inte riva ner laget helt och hållet för att bygga om från grunden, så som många hade gjort. Ryan Kesler fick sin vilja igenom och såldes till Anaheim, men Daniel och Henrik Sedin stannar och som en bekräftelse för sina ambitioner värvade lagledningen stjärnmålvakten Ryan Miller. Det verkar smart att bygga om laget via draften, men behålla en meriterad stomme och en vinnarkultur. Edmontons exempel visar att förlorarkulturen kan sitta kvar länge.

Washington B
Barry Trotz och Alexander Ovetjkin. Det låter inte som en match made in heaven, precis. Trotz gjorde sig känd som den defensiva hockeyns överstepräst i Nashville, men hittills har ingen lyckats få pli på Ovetjkin. Blir onekligen intressant att följa. Blir också intressant att följa nykomlingen Jevgeni Kuznetsov, en grym offensiv talang. Lejde ett hyfsat backpar i Matt Niskanen och Brooks Orpik.
Winnipeg C
Mathieu Perreault är lagets namnstarkaste förvärv i sommar. Det säger det mesta. Lagledningen väntar på att Mark Scheifele & Co ska växa till sig, men fansens tålamod prövas hårt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.