Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Subban värd varenda cent

3 aug , 2014, 19.33 Marcus Lindqvist

 

Det var nära ögat, men Montréals GM Marc Bergevin och hans stab undvek en hotande katastrof. Det nya, rekordfeta kontraktet håller PK Subban i Quebecs huvudstad i åtta år till.

Om Bergevin inte hade fått Subbans underskrift kunde han ha lämnat laget som free agent om ett par år – utan att Canadiens fått någon som helst kompensation. Det spekulerades redan om att han kan gå över till ärkefienden Toronto. Subban medgav att han funderat på hur det skulle vara att spela i sin hemstad.

Montréal klantade till det ordentligt. Det började för två år sedan, då Bergevin & Co endast gav Subban ett tvåårigt kontrakt efter en liten dispyt. Klubbledningen var inte redo att ge Subban det mångåriga kontrakt han var ute efter, utan tänkte spara en slant.

Då hade Montréal säkert fått honom att gå med på en årslön omkring 5 miljoner dollar. En ansenlig summa. Men en bråkdel av vad Canadiens nu tvingades betala honom, efter att han vunnit Norris Trophy som ligans bäste back och gjort rykande succé i slutspelet i våras: 9 miljoner dollar per år i åtta år.

Sett till snittlönen blir Subban den bäst betalde backen i NHL. Han får mer än Ryan Suter. Mer än Shea Weber. Mer än Zdeno Chara. Mer än Drew Doughty. Mer än Duncan Keith. Mer än Erik Karlsson. Det är i själva verket bara superstjärnorna Alexander Ovetjkin och Jevgeni Malkin som cashar in mer per år än Subban.

Överbetald? Ja och nej. Det här kallas för marknadsekonomi. Det finns ett överutbud av duktiga målvakter och det kryllade av tillgängliga toppcentrar i somras, men profilbackar som PK Subban växer inte på träd.

Subban är oersättlig för Montréal. Bergevin & Co var ställda mot väggen.

Montréal hade fört kontraktstvisten till en skiljedomstol, som skulle ha beslutat vad som är en rimlig lön för ett ettårigt kontrakt. Ett skiljeförfarande är en tung process för båda sidorna, där klubben gör sitt bästa för att nedvärdera spelaren i fråga. Inget vidare bra utgångsläge för nya kontraktsförhandlingar, i synnerhet som parterna hade fått börja förhandla först i januari. Om ett år hade Subban varit free agent. Ett lag som Toronto hade kunnat ge ett bud på honom som Montréal skulle ha tvingats matcha. Om parterna inte hade kommit överens om ett mångårigt kontrakt hade Subban varit unrestricted free agent om två år och kunnat lämna laget utan kompensation för Montréal. Det hade varit en katastrof.

Tack vare det nya kontraktet är Subban rik som ett troll. För Montréal är han värd varenda cent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.