Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Lehterä och Kontiola nära NHL

24 sep , 2014, 19.02 Marcus Lindqvist

 

Ïnsatserna i OS verkar ha övertygat NHL-klubbarnas ledning. Jori Lehterä och Petri Kontiola fick båda erbjudanden som övertygade dem att åka över Atlanten för att pröva sina chanser i Nordamerika i stället för att fortsätta i KHL där de kunnat vara säkra om att få istid och en fet lön.

I NHL är ingenting garanterat. Men både Kontiola och Lehterä är nära spel i NHL.

Petri Kontiola trivs bäst som en offensiv center. Men han visade i OS att han inte gör bort sig som en defensiv tvåvägscenter som gör sina kedjekamrater och bättre och är säker i tekningscirkeln. I Toronto finns det en beställning på centrar: lagets förste center är Tyler Bozak och lagets tilltänkte andre center är Nazem Kadri. Det är inte precis Crosby och Malkin vi snackar om.

Kontiola slåss om platserna som center i tredje och fjärde kedjan främst med Daniel Winnik och Peter Holland. Han ligger bra nära en plats i NHL Senast, 2007-2008, blev det bara tolv matcher i Chicago

Jori Lehterä har förut tackat nej till närmanden från NHL, men i somras fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Ett tvåårigt envägskontrakt med 3 miljoner dollar i årslön visar att Blues menar allvar.

St. Louis har ett superbra lag. NHL:s bästa försvar och ett anfall som har tuffhet och bredd. Men det saknas offensiv talang. Det finns en beställning på en offensiv center som Lehterä. Blues värvade Peter Stastny i somras för att fylla behovet av en offensiv förstecenter, men Lehterä kan mycket väl platsa som andre center och få speltid i power play.

I träningsmatcherna har Lehterä spelat med underbarnet Vladimir Tarasenko. De skulle kunna bilda ett livsfarligt radarpar.

Lehterä har fysiken som krävs och har förbättrat sin skridskoåkning för att hänga med i NHL. Det som krävs av honom är att han anpassar sig till Ken Hitchcocks disciplinerade försvarssystem.

Teuvo Teräväinen då? Han hade oturen att skada sig under träningslägret och har i skrivande stund inte spelat en enda träningsmatch, men han lär ändå få tillbringa största delen av säsongen i Rockford. Chicago värvade Brad Richards för att fylla positionen som andre center under den inkommande säsongen, den position som i framtiden är vikt för Teräväinen.

Michael Keränen har inte en lätt uppgift. Minnesota har ett hyfsat utbud av yttrar, åtminstone för de två första kedjorna. Får åtminstone börja säsongen i Iowa (jag tror inte en sekund på att han återvänder till HIFK).

Kasperi Kapanen är ett projekt. Han är under inga omständigheter redo för NHL och återvänder till Finland efter försäsongen med Pittsburgh.

Efter att firat FM-guld med Kärpät återvände Jussi Rynnäs till Nordamerika. Han kämpar med svensken Anders Lindbäck om positionen som andremålvakt i Dallas. Lindbäck har inte uppvisat några märkvärdiga tag i Nashville och Tampa Bay förut. Kari Lehtonen är, tyvärr, ökänt skadebenägen så en plats i NHL kan öppna sig oavsett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.