Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Är det midnatt för Toronto?

22 Dec , 2014, 19.35 Marcus Lindqvist

 

Hela säsongen har snacket gått om att Torontos fina svit är ohållbar. Precis som efter Leafs starka inledning förra säsongen – och då visade sig skeptikerna ha rätt.

Före säsongen tippade de flesta att Randy Carlyles dagar vid rodret var räknade. Nya klubbchefen Brendan Shanahan hade redan sparkat hans tränarstab och tydligt signalerade att ledningens tålamod är kort (är det inte alltid i Toronto?). I början av säsongen såg det ut som att Torontos säsong blir just så mardrömslik som många befarat.

Men efter det pinsamma 2-9-nederlaget mot Nashville tände Toronto till. Laget vann tio av tolv matcher och sex matcher i följd innan det blev förlust – mot Carolina, av alla lag. Sedan läckte Torontos försvar som ett såll i matcherna mot Philadelphia och Chicago. Ingenting nytt där.

Skeptikerna har hela tiden pekat på att Torontos skottstatistik och Corsi och Fenwick som mäter puckinnehav varit usla hela tiden. Dessutom har Torontos PDO, det vill säga träffsäkerhet och räddningsprocent sammanlagt varit ohållbart högt. Nördarna kanske har rätt.

Torontos första kedja är effektiv i power play, men håller inte måttet i spel fem mot fem. Phil Kessel är en rysligt målfarlig forward, men värdelös i egen zon. Försvaret är tunt.

Toronto ligger fortfarande på en wild card-plats i östra konferensen (jag ogillar skarpt det nya systemet för att rangordna lagen inför slutspelet) men har några tuffa veckor framför sig. Mötet med Chicago var det första i en sju matcher lång bortaturné. De närmaste veckorna utvisar om Toronto är ett slutspelslag eller om statistiknördarna haft rätt hela tiden.

 

 

2 kommentarer

  1. Jocke skriver:

    Hur länge tror du Nashvilles fina form kan hålla i? Kändes inte som ett topplag före säsongen men har ju i min mening imponerat stort hittills. Fast kanske mest tack vare en storspelande Pekka Rinne i och för sig.

    • Marcus Lindqvist skriver:

      Jag tror faktiskt Nashville kan klara sig ganska bra den här säsongen. Deras första kedja med Ribeiro, Neal och Forsberg har övertygat och de har ett hyfsat försvar med bl.a. Roman Josi, Seth Jones och Shea Weber. De är ett av de bästa lagen i NHL i corsi och fenwick, vilket tyder på att de faktiskt dominerat sina matcher. Peter Laviolette har fått spelet att fungera ganska bra. Men ja, de är beroende av Pekka Rinne. Målvaktstvåan Carter Hutton har inte vunnit en enda match den här säsongen.

Kommenteringen är stängd.