Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Är Dubnyk Minnesotas räddare?

16 jan , 2015, 20.36 Marcus Lindqvist

 

Devan Dubnyk fick en drömstart i Minnesota. Men det är tveksamt om han kan rädda Wild från ett fullständigt fiasko.

Minnesota är säsongens överlägset största besvikelse. Mikael Granlund spelade uselt redan innan han skadade handleden och tvingades till operation, Mikko Koivu har varit ineffektiv, Erik Haula har haft det motigt och hela laget har underpresterat.

Men målvakterna har varit det största problemet. Helt väntat. Ofattbart att ett lag som satsar så stort som Minnesota och på allvar går ut som en Stanley Cup-kandidat inleder säsongen med en så osäker målvaktssituation. Ingen av Josh Harding, Darcy Kuemper eller Niklas Bäckström var ett säkert kort.

Harding lider av MS och missade en stor del av förra säsongen. Bara att hoppas att han komma tillbaka på en hög nivå.

Men säsongen fick en dålig start när han skadade sig själv under försäsongen. Hur osannolikt det än låter tappade han nerverna under ett träningspass, marscherade ut och sparkade i väggen så hårt att han fick en fraktur i benet. Han försöker för tillfället återfinna formen i farmligan AHL.

Darcy Kuemper är oerfaren, lite ojämn och har dragits med skador. Också i vinter har han missat matcher.

Bäckström är inte den målvakt han har varit. Han har haft en hel del skador och har haft det svårt i vinter.

Minnesota dominerade ofta sina matcher bara för att få se sig besegrade på grund av ineffektivitet och svagt målvaktsspel. Nu, när säsongen sannolikt redan gått i stöpet, går klubbledningen ut och värvar en målvakt. Förra säsongen var en mardröm för Devan Dubnyk, som släppte in 3,36 mål i snitt för Edmonton med en räddningsprocent på 8,94. I två matcher i Nashville noterades han för räddningsprocenten 85 och målsnittet 4,35.

Men tidvis har Dubnyk varit helt ok. Säsongen 2012-2013 hade han räddningsprocenten 92 i ett värdelöst Edmonton. Den här säsongen har han räddningsprocenten 91,6 och målsnittet 2,72 i 19 matcher för Arizona.

Och han fick en drömstart på sejouren i Minnesota. Wild utskåpade Buffalo med 7-0, Dubnyk räddade 18 gånger och höll nollan för tionde gången under karriären.

Men Buffalo som ligger sist i östra konferensen och som inkasserade sin nionde raka förlust är ingen vidare mätare. Dubnyk tvingades inte till några svåra räddningar och såg inte värst stabil ut i nätet. Det kan förstås ta en tid att komma in i laget och vänja sig vid den nya omgivningen.

Det är tveksamt om Dubnyk kan rädda Minnesotas säsong. Minnesota kunde ha satsat lite mer och värvat ett tyngre namn. Jag avser någon som LA:s Martin Jones. Men det hade kostat mer än ett draftval. Carolinas Cam Ward eller Chicagos Antti Raanta kunde kanske också vara tillgängliga för rätt pris.

Minnesota ligger tolva i västra konferensen och har sju poäng till slutspelsstrecket. Bara halva säsongen har spelats, men det är svårt att ta in försprånget. För att ta sig in bland de åtta bästa borde Wild peta storspelande Winnipeg, San Jose,  Vancouver eller Los Angeles. Mellan Minnesota och slutspelsstrecket ligger dessutom Dallas, Colorado och Calgary. 

Allt är förstås möjligt. På sistone har laget spelat helt bra. Erik Haula har höjt sig flera snäpp. Men det behövs en pålitlig målvakt.

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.