Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Vad har hänt med Crosby?

13 feb , 2015, 15.58 Marcus Lindqvist

 

Är Sidney Crosby fortfarande bäst i världen? Den som såg Pittsburgh möta Calgary och Crosbys två fenomenala mål hyser inga tvivel. Inte heller den som såg Pittsburghs seger över Ottawa, där han också gjorde två mål. Då såg han ut som den gamla goda, dominerande Crosby som kunde ta över och avgöra en match på egen hand.

Men faktum är att han ofta försvunnit ur bilden, som när Vancouver krossade Pittsburgh förra helgen. Han var relativt osynlig också i toppmötet mot Detroit i förrgår.

Crosby ligger fyra i poängligan. Men det är ganska mediokert för en superstjärna av hans kaliber. Han borde dominera poängligan.

I själva verket är Crosby på väg mot sin sämsta säsong någonsin. Med den här takten gör han 29+59=88 poäng i 78 matcher. Det är hans sämsta mål- och poängsnitt någonsin hittills.

Under hela karriären har Crosby gjort i snitt 0,49 mål per match. I vinter har han bara 0,37 mål per match. Karriärens poängsnitt är 1,38. Den här säsongen har han 1,14 poäng per match.

Crosby skadade handleden i en match mot St. Louis i mars och var en skugga av sig själv i slutspelet. Pittsburgh åkte enkelt ut mot Rangers i konferenssemifinalerna. Crosby gjorde ett mål i 13 slutspelsmatcher.

Enligt honom själv har skadan läkt helt och hållet. Men tydligen besvärar handleden honom fortfarande.

Hans tekningsprocent är 49,2. Senast hans tekningsprocent var mindre än 50 procent var för åtta år sedan, säsongen 2007-2007.

Crosby är förstås utan tvekan en av världens allra bästa spelare. Men för tillfället är han inte längre i en klass för sig.

Jevgeni Malkin har varit Pittsburghs bästa utespelare. Han har förmågan att ta över en match och göra sina kedjekamrater bättre. Så här bra har Patric Hörnqvist aldrig varit. 

Men lagets kanske viktigaste spelare, något överraskande, har varit målvakten Marc-André Fleury. Fleury fick något överraskande ett nytt, värdefullt fyraårigt kontrakt i november – trots att han misslyckats i slutspelet flera år i rad. Fleury har spelat hyfsat bra i grundserien varje år sedan Stanley Cup-segern 2009, men alltid mer eller mindre floppat i slutspelet. 

Nu har han varit bättre än någonsin. Han har hållit nollan åtta gånger och tidvis varit riktigt strålande.

Men han testas på allvar först i slutspelet. Statistiskt sett har han varit helt ok under karriären i slutspelet, men han har bara en trist benägenhet att släppa in enkla mål vid fel tidpunkt.

 

 

Kommenteringen är stängd.