Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Timonens sista chans

7 mar , 2015, 11.09 Marcus Lindqvist

 

Inga riktiga storaffärer – frånsett Evander Kane-transaktionen en vecka innan transferfönstret stängde – men en mängd mindre transaktioner där Stanley Cup-kandidaterna försökte förstärka sina aktier inför slutspelet. Det summerar transfertidens utgång ganska väl.

Den livliga spelarhandeln beskriver hur jämnt det är i toppskiktet i NHL. Det är många lag som anser sig ha goda möjligheter att gå långt i slutspelet i vår: Montréal, NY Rangers, Pittsburgh, Anaheim, Chicago, St. Louis och LA hör till topplagen som ser ännu starkare ut nu.

Ur finländsk synpunkt är det intressantaste Kimmo Timonens övergång till Chicago. Efter alla besvikelser och förlorade finaler får han en sista chans att jaga Stanley Cup i en av de största favoriterna. Det skulle vara en sagolik avslutning på säsongen, som såg ut att gå helt förlorad efter att Timonen fått en blodpropp i lungorna under sensommaren, och karriären. Schysst av Philadelphias lagledning att ge Timonen chansen att gå dit han vill.

Jag tror fortfarande Blackhawks blir ett lag att räkna med i slutspelet, fastän spelet varit lite knackigt i grundserien. Chicago saknar förstås forwardsstjärnan Patrick Kane, som återvänder tidigast till en eventuell finalserie i västra konferensen. Han är aoersättlig. Samtidigt lämnade hans skada rum under lönetaket för att göra några precisionsvärvningar, som Timonen och duktiga tvåvägsforwarden Antoine Vermette. Timonen fyller ett behov i Chicago: lagets fyra bästa backar hör till de bästa i NHL, men bakom dem har det varit tunnare.

Intressant också att Olli Jokinen lär få en smak av slutspelet. Han har som bekant tillbringat hela sin långa karriär i högst mediokra lag och spelat 1 223 grundseriematcher, men bara 6 slutspelsmatcher. Jokinen tillför närmast bredd på centerpositionen i St. Louis, som också har ett grymt starkt lag. 

St. Louis har ett mobilt och skickligt försvar, som dock har saknat lite tuffhet. Nyförvärven Robert  Bortuzzo och Zdenek Michalek hjälper på den punkten. Anfallet är redan brett, tungt och farligt.

Nashville är ett osynat kort i slutspelet, men det blir en hård fight om segern i Central Division. Kanske inte helt lönar sig att räkna bort Winnipeg och heta Minnesota heller.

 

Sean Bergenheim är inget dåligt förvärv av Minnesota. Bergenheim var en av de mest eftertraktade spelarna innan transfertiden gick ut och han har alla förutsättningar att passa bra in i omgivningen och i Minnesotas spelstil. Men den viktigaste affären gjordes förstås för flera veckor sedan: målvakten Devan Dubnyk har varit en grym värvning.

Pacific Division ser däremot inte alls ut som samma getingbo som förra året, men precis som Chicago kommer LA att bli farligt i slutspelet. Kings kommer sannolikt att anstränga sig precis så mycket som krävs och inte ett dugg mer för att bli åtta i västra konferensen och få ett wild card till slutspelet.

Anaheim är för tillfället i en klass för sig och förstärkte försvaret ytterligare inför slutspelet. Men det finns frågetecken. Håller rookiemålvakten Frederik Andersens nerver i playoffsen? Kan Bruce Boudreau lotsa ett lag till framgång i slutspelet? Kan superstjärnorna Corey Perry och Ryan Getzlaf  axla ansvaret och leda laget?

Känns som att det blir Anaheim mot Chicago i västra konferensens finaler. Hur kul skulle inte det vara att OS-backparet Kimmo Timonen och Sami Vatanen möts? Timonen som gör sin sista karriär mot Vatanen som den här säsongen fått sitt stora genombrott i Anaheim.

Vinnaren av västra konferensen lär också ta hem Stanley Cup. Den östra konferensen känns fortfarande inte lika stark.

Kan löna sig att höja ett varningens finger för NY Rangers, som visat att finalplatsen förra våren inte alls var en tillfällighet. Rick Nash gör en grym säsong och laget har snabbhet, ett bra spelsystem, ett himla bra försvar och en vinnande målvakt. Stanley Cup-veteranen Tyler Kennedy tillför snabbhet och rutin, medan Keith Yandle gör Rangers försvar till ett av ligans absolut bästa. Rangers sopade faktiskt rent under sin turné i Kalifornien tidigare i vinter.

Montréals Carey Price har varit övermänsklig under de senaste veckorna och lär sno Vezina Trophy som bästa målvakt av Nashvilles Pekka Rinne. Canadiens är också ett lag som lever på sin snabbhet och sin förmåga till blixtsnabba omställningar, men de såg ut att väga lätt mot de tunga Pacific-lagen när de möttes i dagarna.

Pittsburgh har alla verktygen som behövs för att till och med utmana västra konferensens etta om Stanley Cup, förutsatt att målvakten Marc-André Fleury kan hålla samma nivå i slutspelet som i grundserien. Den här säsongen har han varit makalöst bra, men det saknar betydelse om han floppar i slutspelet igen. Fleury har inte gjort ett enda bra slutspel sedan Stanley Cup-våren 2009.

Tippar det blir Rangers i final igen. Mot Chicago. Och Chicago vinner och Kimmo Timonen får avsluta sin karriär på bästa tänkbara vis. Men det blir en intressant vår.

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.