Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Här är julklapparna till NHL-klubbarna

29 Dec , 2014, 19.58 Marcus Lindqvist

 

Julen är gåvornas tid. New Jersey gav redan chefstränaren Pete DeBoer sparken, men här är några trevligare julklappar till vart och ett av lagen i NHL.

Anaheim

En målvakt. Det är aldrig bra när ett lag måste förlita sig på Ilja Bryzgalov. Åtminstone inte ett lag som har någorlunda realistiska förhoppningar om att vinna Stanley Cup.

Arizona

En flytt till Las Vegas. Black Knights lär bli det nya lagets namn. Från en öken till en annan, förhoppningsvis med lite fler åskådare än i Glendale.

Boston

En målskytt. Boston som varit ett av de bästa offensiva lagen har krutet blött: 2,53 gjorda mål per match är helt för lite.

Buffalo

Färre utvisningar åt motståndaren. Laget kan inte hantera numerära överlägen: Buffalo har gjort mål på 8,9 procent av sina power play-situationer och samtidigt släppt in 5 mål. Det är i och för sig mycket som Buffalo inte kan hantera.

Calgary

En center som är duktig på att teka. Inte så konstigt att Calgary hör till de sämsta lagen i NHL i statistiken som mäter puckinnehav när laget förlorar klart över hälften av sina tekningar. Bara Buffalo är sämre i tekningscirkeln än Calgary – och Buffalo är sämst på ungefär allt.

Carolina

Några mål för Eric Staal. Carolinas ledstjärna har ett mål på sina senaste sexton matcher. Hjälper det när brorsan Jordan Staal gör comeback? Eller kanske det är bäst att Carolina bara förlorar resten av sina matcher och lägger vantarna på Connor McDavid/Jack Eichel?

Chicago

En uppsättning nya Stanley Cup-ringar. Finns inget annat att ge till ett lag som har allt. Den ultimata indikatorn för Chicagos framgång – lagets spel i numerärt underläge – är på topp. Chicago vinner med 99,9 procents säkerhet Stanley Cup i vår.

Colorado

Lite flyt för Sergej Varlamov. Målvakten ledde Colorado till en sensationell divisionsseger förra säsongen, men i år har han varit en skugga av sig själv. Han har varit halvskadad och spelat dåligt. Varlamov måste vara på topp om offensivt begåvade Avs ska klara sig, för försvaret är kasst.

Columbus

Bättre hälsa. Columbus har varit osannolikt hemsökt av skador den här säsongen – Nathan Horton, Sergei Bobrovskij, Ryan Murray, Boone Jenner, m.fl. – och är på väg att missa slutspelet helt och hållet. Lite trist efter förra säsongens succé.

Dallas

Andrum för Kari Lehtonen. Försvaret lämnar honom i sticket kväll efter kväll och hans statistik är fasansfull. Utan honom skulle Dallas ligga ännu sämre till: Anders Lindbäck och Jussi Rynnäs har tillsammans släppt in i snitt 4,35 mål med räddningsprocenten 85,9.

Detroit

Ett nytt kontrakt för chefstränaren Mike Babcock. Det är han som hållit Detroit konkurrenskraftigt de senaste säsongerna, men han kommer att vara eftertraktad när hans kontrakt löper ut i sommar.

Edmonton

En seger. Edmonton befinner sig än en gång i det hopplösa läget där laget gör klokast i att ge upp säsongen helt, förlora så mycket som möjligt, sluta sist och drafta först – igen. Men en seger mot ett lag från västra konferensen skulle tända lite ljus i stugan – Edmonton har vunnit en av sjutton matcher mot lag i den egna konferensen, mot San Jose 7 december (Sharks tog revansch och vann returen två dagar senare).

Florida

10 000 trogna supportrar med säsongskort. Lite trist med 2 500 åskådare i en arena som drar 20 000. Finns ju några sevärda begåvningar i laget.

Los Angeles

Nya kontrakt för Justin Williams, Anze Kopitar och Tyler Toffoli. Kings vann Stanley Cup i våras med i stort sett samma lag som 2012, men klubben kommer att hamna i trubbel med lönetaket nästa sommar.

Minnesota

En ny tränare. Mike Yeo har gjort sitt. Och en målvakt som inte går sönder hela tiden.

New Jersey

En tidsmaskin. Hela laget känns som att det passerat bäst-före-datumet. Tänk vad en 26-årig Jaromir Jagr skulle kunna åstadkomma i dagens NHL. Eller tänk om Adam Oates och Scott Stevens fortfarande var i sina glansdagar som spelare.

New York Islanders

Ett mål för motståndarna. Gärna direkt i början av matchen. Islanders spelar som bäst när de är trängda mot väggen: laget har vunnit 12 av 15 matcher  där motståndaren nätat först, men bara 11 av 20 när de själva gjort mål först. Samtidigt skrev Islanders ett stycke historia nyligen genom att förlora två matcher i följd där de hade en tremålsledning.

New York Rangers

Ett hattrick för Rick Nash. Förra gången han gjorde tre mål i en NHL-match var 20 november 2010 och när han äntligen lyckades i Rangers skedde det på det märkligaste sättet: NHL ändrade honom till målgörare för det tredje målet dagen efter. Nash har varit i grym form den här säsongen och skulle förtjäna en hyllning med kepsar och allt på isen.

Ottawa

En väckarklocka till Erik Karlsson. Trollkonstnären har aldrig varit känd för sitt försvarsspel, men det här är redan skamligt. Karlsson är klart sämst i +/- -statistiken i sitt lag och på delad 750:e plats i hela NHL med sina -13. Som lagets nya kapten borde han föregå med gott exempel.

Montréal

Ett JVM-guld för Kanada. Montréal är suveränt på att ordna ceremonier, men det lär inte bli någon Stanley Cup-parad i vår heller.

Nashville

En andremålvakt som håller måttet.  Med den här takten spelar Pekka Rinne 78 matcher i grundserien och då kommer han att vara helt sliten när slutspelet kör i gång.

Philadelphia

Lite eldstöd för Jakub Voraceck och Claude Giroux. Voracek har varit involverad i 46 procent av lagets mål. En kedja räcker sällan långt.

Pittsburgh

En förtrollning som gör att Marc-André Fleury spelar lika bra i slutspelet som i grundserien. Den hårt kritiserade miljonmålvakten har varit riktigt bra den här säsongen, men han har varit en av de största orsakerna till att laget floppat de senaste vårarna.

San Jose

Ett pensionspaket för John Scott. Typer som han ska bara inte spela i NHL i dag. Har ni inte hört: det finns inte längre plats för spelare som gör fem minuter per match och inte kan annat än slåss.

St. Louis

En frisk Brian Elliott. Martin Brodeur-experimentet har visat sig vara totalt misslyckat. Målvaktslegenden har 3,29 insläppta mål i snitt jämfört med Elliotts 1,82.

Tampa Bay

Lite flyt för första kedjan. Tyler Johnson-Nikita Kucherov-Ondrej Palat har varit en grym succé, men första kedjan med Steven Stamkos-Valtteri Filppula-Ryan Callahan har inte alls fungerat lika bra. Stamkos har gjort poäng, men han är inte alls glödhet och både Stamkos och Filppula är på minus – Filppula har sämst +/- i hela laget – vilket är lite märkligt med tanke på att Tampa Bay har en av de bästa målskillnaderna i NHL.

Toronto

En säck med ispåsar och aspirin. Toronto har blockerat fler skott än något annat lag i NHL och Jonathan Bernier/James Reimer har bombarderats med fler skott än något annat lags målvakter, frånsett Buffalo.

Vancouver

Ett genombrott för Bo Horvat. Han är ungefär det enda som blev i handen för Vancouver efter klubbledningens märkliga målvaktsaffärer. Det är  inte heller som att Vancouver har ett överflöd av unga begåvningar.

Washington

En uppsättning nya klubbor för Alexandr Ovetjkin. Målkanonen har haft flest skott mot (och förbi) mål under åtta av de nio föregående säsongerna och leder överlägset statistiken också den här säsongen.

Winnipeg

Ett par, tre speldugliga backar som håller god NHL-standard. Winnipeg är ett av säsongens största utropstecken, men det blir lite svårt att hålla formen då lagets fyra (!) bästa backar är skadade samtidigt.

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.