Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Idiotiskt poängsystem

24 feb , 2012, 11.51 Marcus Lindqvist

 

Det är rekordjämnt kring slutspelsstrecket i bägge konferenserna och det beror helt och hållet på det korkade poängsystemet som gör att bägge lagen får poäng om matchen står jämnt efter ordinarie speltid samt att vinnaren får två poäng oavsett om matchen avgörs under ordinarie speltid, i förlängning eller på straffar. I västra konferensen finns sex lag inom fyra poäng.

Exempelvis Anaheim som inledde säsongen rekorddåligt ligger bara fyra poäng från en slutspelsplats.Inget lag, frånsett Columbus i västra konferensen, ligger hopplöst utanför slutspelet.

Då har Anaheim förlorat hela tio matcher i förlängning. Det är tio extra poäng. Förra natten besegrade Anaheim Carolina på straffar. Ducks fick med andra ord två poäng och hänger med i slutspelsstriden.

Den andra sidan av myntet är att Carolina också fick en poäng och hänger å sin sida teoretiskt med i slutspelsstriden i öst. Det här innebär att det samtidigt är lätt att hänga med i slutspelsstriden fem sex poäng nedanför strecket också är snart sagt omöjligt att ta in på lagen som ligger framför.

Kolla exempelvis Calgary Flames i västra konferensen. Hela fyra av deras tio senaste matcher har slutat i förlust efter förlängning eller straffar. Flames har nu 66 poäng jämfört med Anaheims 62. Så även om Anaheim har vunnit sju av sina senaste tio matcher samtidigt som Calgary vunnit fem av sina senaste tio har Ducks bara knappat in två poäng på Flames.

NHL:s system som infördes efter lockouten 2005-2006 medför att två poäng står på spel om matchen avgörs under ordinarie speltid. Men om matchen går till förlängning står det plötsligt tre poäng på spel. Det här skapar en konstgjord spänning kring slutspelsstriden. Samtidigt ger det ett incitament för att enbart försöka behålla ställningen jämn tills den ordinarie speltiden tar slut i stället för att jaga ett segermål, för blir det förlängning får laget hur det än går minst en poäng med sig.

FM-ligans system med en bonuspoäng för att vinna under ordinarie speltid är bra mycket slugare. Alternativt kunde förloraren i sudden death eller på straffar lämnas helt utan poäng. Men i sista hand beror konstigheterna på att matcherna inte längre kan sluta jämnt, utan måste avgöras med sudden death eller förlängning. Det här ledde också bland annat till att Detroit kunde sätta ett nytt rekord för hemmasegrar i följd under en säsong, trots att flera av matcherna avgjordes efter ordinarie speltid. Nå, sviten tog slut i natt när Vancouver besegrade Detroit på straffar.

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.