Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Inför säsongen: Ovetjkins revansch

3 okt , 2015, 17.24 Marcus Lindqvist

 

Tufft, tufft, tufft. Metropolitan Division ser stenhård ut.

1) Washington

Barry Trotz gjorde mirakel i Washington, som traditionellt gjort väsen av sig i grundserien bara för att smälta ihop i slutspelet. Han satte pli på Washington och fick superstjärnan Alexander Ovetjkin att jobba hemåt – samtidigt som ryssen gjorde en av sina bästa offensiva säsonger någonsin. Men det gick som alltid förut: Washington förlorade sjunde matchen mot NY Rangers och blev utslaget.

Fascinerande, även om fansen inte är av samma åsikt. Nu har dock laget förstärkts på flera avgörande positioner.

Framför allt ansluter Justin Williams, tidernas främst game seven-målskytt som aldrig förlorat en sjunde match. Det vattnas också i munnen att tänka på vad oerhört skickliga TJ Oshie kan åstadkomma i en kedja med Ovetjkin och Nicklas Bäckström. Supertalangen Jevgeni Kuznetsov och Marcus Johansson tillför bredd i anfallsspelet.

Ordinarie målvakten Braden Holtby har varit lite ojämn förut, men gjorde en grym säsong 2014-2015. Med ett nytt kontrakt i fickan kan han vara trygg och säker på sin ställning.

Försvaret är urstarkt, med Matt Niskanen, Brooks Orpik och John Carlson som frontfigurer.

Tips: Slåss om President’s Trophy och ska den här gången gå långt i slutspelet.

2) NY Islanders

Seriöst. De senaste säsongerna har vi skrattat gott åt de märkliga vändningarna på Long Island, men nu börjar en ny era i Islanders. För det första flyttar laget till Brooklyn, för det andra börjar laget faktiskt bli att räkna med.

Laget spelar ett blixtsnabbt, aggressivt och fysiskt spel och har nu också ett betydligt bättre försvar och målvaktsspel än förut. John Tavares är en grym lirare som slåss om segern i poängligan, Kyle Okposo är en fysisk power forward som gör 30 mål om han hålls frisk och Brock Nelson och Ryan Strome utvecklas till stjärnor.

Den tredje kedjan med Matt Martin, Casey Cizikias och Cal Clutterbuck är en pest för motståndarna. Martin och Clutterbuck ledde NHL med 382 respektive 343 tacklingr förra säsongen.

Johnny Boychuk och Nick Leddy bildar ett tufft första backpar. Resten håller inte riktigt samma nivå. Islanders släppte in 2,73 mål per match förra säsongen. Det håller inte riktigt.

Jaroslav Halak har gett Islanders lite stabilitet mellan målstolparna. Thomas Greiss är ny andre målvakt, han gjorde hyfsat ifrån sig när han fick chansen i San Jose.

3. NY Rangers

Rangers pressade Tampa Bay in i det sista, men till slut lyckades Steven Stamkos & Co bryta Henrik Lundqvists och Rangers svit hemma i Madison Square Garden: före den sjunde och avgörande konferensfinalen hade Rangers aldrig förlorat ett game seven hemma. Det känns som att trenden går i fel riktning för Rangers.

Laget har fortfarande ett grymt försvar, lett av Ryan McDonagh, Dan Girardi och Marc Staal. Nykomlingen Raphael Diaz har en offensiv uppsida. Henrik Lundqvist är en av världens bästa målvakter när han är på spelhumör. Antti Raanta kommer in som hans nye inhoppare, men får sparsamt med speltid.

Förra säsongen hade Rangers en fantastisk målskillnad, Rick Nash hade en grym säsong och flera spelare gjorde 15-20 mål. Men nu har Martin St.Louis lagt av, Carl Hagelin lämnade laget och ersättarna håller inte samma nivå.

Tips: Om Rangers möter Washington igen i vår blir det den här gången Capitals som drar det längre strået.

4) Columbus

Blue Jackets hade en tudelad säsong förra vintern: laget drabbades av helt osannolikt många skador, harvade i bottnet av östra konferensen under första halvan av grundserien, men hittade ett grymt flyt när spelarna började tillfriskna mot slutet av säsongen och avslutade 2014-2015 med facit 12-0-1.

Nu har laget förstärkts ytterligare. GM Jarmo Kekäläinen har gjort några smarta värvningar, inte minst kapade han ruskigt skickliga forwarden Brandon Saad från Chicago. Gregory Campbell förstärker Columbus svaga boxplay. Allt tyder på att Columbus kommer att ha en bra säsong.

Framför allt grundar Columbus sina framgångar på hårt arbete och fysiskt spel. Det finns inga snyltåkare i laget. Spelare som Scott Hartnell och Brandon Dubinsky personifierar Columbus.

Sergej Bobrovskij var förut under sin karriär väldigt ojämn och oförutsägbar. Han levde inte riktigt upp till förväntningarna förra säsongen, men kommer säkert igen.

Tips: Går till slutspelet för andra gången i klubbhistorien och blir väl där en otäck motståndare för vem som helst.

5) Pittsburgh

Känns lite hårt att placera Pittsburgh först som femma i Atlantic Division, men konkurrensen är bara så hård. Det kommer att bli hur roligt som helst att se Pittsburgh spelade den kommande säsongen – Phil Kessel kommer att ösa in mål och Sidney Crosby gör säkert en fantastisk säsong – men laget har fortfarande sina brister.

Sommarens stora värvning Kessel får för första gången spela med en stjärncenter som Sidney Crosby, alternativt Jevgeni Malkin. Han lär göra 50 mål och Crosby vinner troligen poängligan. Men Kessel har alltid varit en dålig lagspelare som är allergisk mot hård träning och som inte någonsin lärt sig jobba hemåt. Tveksamt om han ska kunna lösa Pittsburghs problem.

Penguins saknar fortfarande bredd i offensiven och sting i försvaret. Olli Määttä får bära ett hisnande stort ansvar tillsammans med stjärnbacken Kris Letang. Problemen syns nödvändigtvis inte under de betydelselösa dusterna i november, men bredden skulle verkligen behövas i de tuffa slutspelskamperna.

Marc-André Fleury hyllas för sina insatser, men sanningen är att han inte riktigt nått upp till sin högsta nivå i slutspelet. Inte sedan Stanley Cup-våren 2009.

Tips: Laget har en vass spets, men är för tunt för att kunna kriga på allvar om framgångar i Stanley Cup-slutspelet.

6) Philadelphia 

Claude Giroux och Jakub Voracek är en av NHL:s farligaste radarpar. Men så mycket mer har nye chefstränaren Dave Hakstol inte att gotta sig över. Wayne Simmonds är en sevärd spelare som krutar in 20-30 mål och delar ut tacklingar till höger och vänster.

Försvaret är väldigt tunt, fast Flyers skrev kontrakt med ryska landslagsmannen Jevgeni Medvedev. Topparet Mark Streit och Michael Del Zotto är inte precis Chris Pronger och Kimmo Timonen under deras glansdagar. Flyers har en bunt unga, lovande backar på väg, så som Shayne Gostisbehere.

Ron Hextall har inte fått en lätt start på sin karriär som GM för sin gamla klubb. Philadelphia har bundits av långa, dyra kontrakt med spelare som passerat zenit. I somras lyckades han med konststycket att sälja Chris Pronger (som i praktiken lade av 2011) till Arizona i en affär där Philadelphia kapade den begåvade forwarden Sam Gagner.

Tips: Det brukar alltid hända och ske när Flyers spelar, men playoffsen förblir en avlägsen dröm.

7)  New Jersey

I åratal har supportrarna tvingats se de bästa spelarna försvinna till klubbar som kan betala dem bättre. Det är svårt att tro att det här laget spelade Stanley Cup-final så sent som 2012.

Spelare som Patrik Elias och Tuomo Ruutu har sett sina bästa dagar. Förra säsongen var Mike Cammalleri den enda spelaren som gjorde över 20 mål. Det finns inte mycket som talar för en vändning den här säsongen. Det är ganska beskrivande att en spelare som Jordin Tootoo platsar i New Jerseys andra kedja.

Försvaret är hyfsat lovande. Adam Larsson och Andy Greene går i spetsen för den nya Devilsgenerationen.

Cory Schneider är en duktig målvakt, så det är ingen som går omkring och drömmer om Martin Brodeur längre. Men han kan inte utföra mirakel bakom ett försvar som släpper över 30 skott mot mål kväll ut och kväll in.

Tips: Draftlotteriet väntar.

8) Carolina

Supportarna ska inte för höga förväntningar inför den här säsongen. Vårens största spänningsmoment blir inte om Carolina tar sig till slutspel, utan om och när Carolinas enda stjärna Eric Staal och hans brorsa Jordan Staal blir sålda. Staal har i och för sig inte visat något märkvärdigt under de senaste åren, men likväl kan Carolina få några draftval i utbyte av en klubb som rustar inför slutspelet.

Carolina har några riktigt lovande spelare, som Elias Lindholm, Victor Rask, Justin Faulk och förstavalet i draften Noah Hanifin. Annars är det tunt. Jeff Skinner har haft problem med skador och Jordan Staal hade en riktigt usel säsong senast.

Cam Ward har inte gått att känna igen under de senaste säsongerna. Men Eddie Läck tillför lite intrig i målvaktsspelet.

Tips: Slutar sist i östra konferensen och får chansen att drafta Auston Matthews.

 

Kommenteringen är stängd.