Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Lönetaket – ett skämt

28 jun , 2015, 16.38 Marcus Lindqvist

 

Chris Pronger har inte spelat i NHL på fyra år och kommer inte heller någonsin  mera att dra på sig skridskorna för en match. Men nu ansluter han till Arizona. På pappret alltså.

Vilket skämt. Men det är precis vad lönetaket är.

I vintras sålde Toronto överbetalda David Clarkson till Columbus i utbyte mot långtidsskadade Nathan Horton. Horton kommer förmodligen inte heller att spela en enda match mera, en ryggskada har satt stopp för hans karriär. Orsaken till att Toronto ville ha honom var att laget behövde mer utrymme under lönetaket och Hortons lön räknas inte mot lönetaket, eftersom han är långtidsskadad. Det kvittar om rika Toronto honom 6 miljoner dollar per år.

Arizonas och Philadelphias affär är precis lika konstig. Men mycket logisk och bra för båda parterna. Chris Prongers årslön är 525 000 dollar i två säsonger till, men snittlönen som räknas mot lönetaket är 4,9 miljoner dollar

Arizona har länge haft ekonomiska svårigheter och har svårt att nå upp till lönegolvet, det vill säga den minsta spelarbudgeten som klubbarna kommit överens om. Med hjälp av Pronger når Arizona upp till lönegolvet – utan att egentligen behöva betala honom mer än 525 000 dollar per år.

Philadelphia behöver mer utrymme under lönetaket och gör sig därför gärna av med Prongers lön. Philadelphia skickade också Nicklas Grossmann och fick i utbyte Sam Gagner, som har ungefär lika stor årslön.

Lönetaket var en fix idé som NHL-klubbägarna krävde att ligan inför. Konflikten mellan klubbägarna och spelarna om lönetaket var den centrala orsaken till att en hel säsong blev inställd 2004-2005.

Lönetaket har inte löst ligans ekonomiska problem – det finns fortfarande lag som Arizona som har det svårt. Det har skapat en konstgjort jämn liga, för inget lag kan hålla fast vid sina stjärnspelare särskilt länge. Hur roligt är det för supportrarna?

Boston som vann Stanley Cup 2011 och spelade i final 2013 har splittrats totalt på grund av lönetaket. Inför förra säsongen åkte Johnny Boychuk till Islanders och i helgen sålde Boston unge backstjärnan Dougie Hamilton och klubbikonen Milan Lucic för struntpris.

Pittsburgh är en skugga av laget som vann Stanley Cup 2009. En stor del av lönebudgeten går till Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Kris Letang och Marc-André Fleury.

Färska Stanley Cup-mästaren Chicago tvingas sälja flera av sina nyckelspelare före nästa säsong. LA kommer att få problem med lönetaket inom de närmaste åren.

De största ekonomiska problemen beror på att NHL utvidgats till orter där det inte lönar sig att ha ett NHL-lag. Jag skulle hellre se färre lag som har bättre spelare och håller högre nivå.

 

 

 

Kommenteringen är stängd.