Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Chicago försvinner ingenstans

23 jun , 2015, 09.27 Marcus Lindqvist

 

Chicago vann sin tredje Stanley Cup inom sex säsonger och omtalas som en modern dynasti, i stil med Edmonton Oilers och New York Islanders under 1980-talet. Men lönetaket hotar att splittra laget och många tror att det kommer att ta flera år innan Chicago på nytt har ett konkurrenskraftigt lag som kan tävla om Stanley Cup.

Nu ska vi inte förhasta oss. Chicago kommer att slåss om Stanley Cup under de närmaste åren – trots att det blir ohyggligt svårt att upprepa nästa år.

På grund av den svaga kanadensiska dollarn har NHL:s intäkter blivit mindre än man räknat med. Därför kommer lönetaket inte att stiga lika mycket som väntat, vilket förorsakar Chicago och flera andra lag trubbel.

Lönetaket kommer att bli 70-71 miljoner dollar. Chicago har redan kontrakt värda 64 miljoner dollar mot lönetaket och flera spelare som står utan kontrakt, bland dem unge stjärnan Brandon Saad och viktiga Marcus Krüger.

Det är framför allt Chicagos nya, feta kontrakt med Patrick Kane och Jonathan Toews som ställer till det. Både får i snitt 10,5 miljoner dollar i åtta år framöver.

Kane, Toews, stjärnbacken Duncan Keith, Marian Hossa och målvakten Corey Crawford slukar bara de 37,7 miljoner dollar av Chicagos spelarbudget. Det lämnar ganska lite rum för resten av laget.

 

Men allt hopp är inte ute. En del av spelarna får säkert lämna laget, som Brad Richards vars kontrakt löper ut, Antoine Vermette som också står utan kontrakt, samt Patrick Sharp som har ett år kvar på sitt kontrakt och som kostar 5,9 miljoner dollar mot lönetaket. Profilbacken Johnny Oduya kan också få lämna laget och Chicago letar efter någon som är villig att ta över finska målvakten Antti Raanta och hans kontrakt.

Fortfarande har Chicago en imponerande lagstomme. Kane, 26, och Toews, 27, är två av världens absolut bästa forwards och stannar alltså i klubben under en överskådlig framtid. I själva verket skulle duon säkert ha fått mera lön som free agents, men valde att stanna i Chicago.

Duncan Keith är en back i världsklass och valdes till slutspelets mest värdefulla spelare. Corey Crawford är en högst underskattad målvakt som visade fina takter i slutspelet. Marian Hossa är en av världens bästa tvåvägsanfallare.

Flera meriterade lirare får lämna laget, men Chicago har hyfsat bra talanger på väg framåt. Saad,22, har redan sagt att han är redo att ta en mindre lön för att få stanna i Chicago, Teräväinen, 20, fick sitt genombrott under den senaste säsongen, backlöftet Trevor van Riemsdyk, 23, åtnjuter ett enormt förtroende hos chefstränaren Joel Quenneville och backtalangen Ville Pokka, 21, väntas slå igenom i NHL inom de närmaste säsongerna.

Inte att undra på att Chicago hör till favoriterna även nästa säsing. Här är vadslagninsbyrån Bovadas odds för Stanley Cup-segraren nästa säsong.

Blackhawks: 7/1

Rangers: 8/1

Ducks: 10/1

Blues: 12/1

Lightning: 12/1

Kings: 14/1

Wild: 14/1

Canadiens: 14/1

Penguins: 14/1

Bruins: 16/1

Predators: 16/1

Capitals: 18/1

Islanders: 22/1

Jets: 25/1

Blue Jackets: 33/1

Red Wings: 33/1

Oilers: 33/1

Flames: 40/1

Sharks: 40/1

Canucks: 40/1

Senators: 50/1

Avalanche: 66/1

Stars: 66/1

Devils: 66/1

Flyers: 66/1

Maple Leafs: 66/1

Panthers: 75/1

Sabres: 100/1

Hurricanes: 100/1

Coyotes: 100/1

 

 

Kommenteringen är stängd.