Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Förlorarmentaliteten sitter kvar i St. Louis

29 apr , 2015, 15.17 Marcus Lindqvist

 

St Louis är det nya San Jose – dominerar grundserien, floppar i slutspelet. År ut och år in. Frågan är nu vad som händer härnäst i St. Louis.

St. Louis är det bästa laget i NHL:s grundserie sedan hösten 2011. Men sedan dess har laget vunnit jämnt en slutspelsserie och tre år på raken blivit utslaget i första omgången i slutspelet. Den här gången blev det en snabb sorti mot Minnesota.

Då är någonting fel. Någonting är ruttet i själva grunden.

Det är lätt att skylla på målvakterna. Brian Elliott har misslyckats för Blues förut, Ryan Miller var ingen succé förra året och unga Jake Allen hade ett tungt ansvar den här våren. Han släppte några enkla mål:

Men den  unge målvakten kan knappast beskyllas för att ett högklassigt, brett och dyrt lag som Blues floppar så totalt en gång till. Det är något fel i lagets DNA.

David Backes, TJ Oshie, Paul Stastny – det är spelare som borde ha klivit fram och avgjort. Men det var bara unge Vladimir Tarasenko som stod ut ur mängden.

Frånsett den offensiva explosionen i den fjärde matchen som Blues vann med hela 6-1 gjorde laget bara 8 mål på 5 matcher mot Minnesota. Vladimir Tarasenko gjorde 6 av Blues totalt 14 mål i playoffsen.

Backen Kevin Shattenkirk stod för 8 assists, men ingen annan i Blues hade mer än 4 poäng. Jori Lehterä hade 2 assists, skadade sig i femte matchen och missade den avgörande matchen. Det kallas för ett kollektivt misslyckande.

Blues har satsat stort under de senaste säsongerna och offrat sin framtid för att vinna här och nu. Men det ser inte ut att fungera med den här lagstommen. Det som kan ske och troligen också sker är att chefstränaren Ken Hitchcock får sparken. Men det hjälper inte nödvändigtvis.

Laget saknar ledarskap och vinnarskallar. Det är beskrivande att bara en av spelarna – Steve Ott – ens spelat i konferensfinalerna. Ingen i laget har vunnit Stanley Cup. Mitt förslag är att laget möblerar om ordentligt och skaffar lite meriterade veteraner som tillför karaktär och segervilja.

Det roliga är att vi får se Tarasenko och hans magiska händer i VM. Den sagolikt begåvade ryssen fick sitt stora genombrott den här säsongen. Det är bara att njuta av att se honom spela. Eller vad sägs om detta mål?

 

 

Kommenteringen är stängd.