Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Selänne måste förtjäna sin speltid

23 apr , 2014, 20.03 Marcus Lindqvist

 

Som väntat blir det ett ramaskri i Finland när Teemu Selänne inte ryms i Anaheims laguppställning. Finland kryllar av hockeytränare som vet att Selänne borde få mer speltid, spela i första kedjan och i power play för att vara effektiv.

Han fick chansen av Anaheimcoachen Bruce Boudreau efter OS. Men han kammade noll.

I de tre första slutspelsmatcherna mot Dallas fick han en assist. Den tredje matchen slutade i en neslig förlust, när Kari Lehtonen höll nollan mot grundseriens bästa anfallsgarde.

Inte att undra på att Bruce Boudreau – känd som en chefstränare som skördar framgångar i grundserien, men floppar i playoffsen – vill göra ändringar och ruska om. In med unga Etem Emerson och ut med Selänne inför game four.

Selänne säger att han är besviken. Helt förståeligt att det är frustrerande att inte göra mål, få ont om speltid och se yngre killar gå förbi i hackordningen. Men han vet vid det här laget att man måste förtjäna sin speltid.

I Finland har det talats om hur Selänne blivit en mångsidigare lagspelare under sina äldre år, fast han tappat en del av skärpan och snabbheten. I ärlighetens namn är han inte precis någon Steve Yzerman. Selänne är nyttig för laget om han är effektiv, punkt.

Selänne gjorde ett ruskigt bra OS och utsågs till turneringens MVP, fast juryn nog lät sig påverkas av emotionella skäl. Men då befann han sig i rätt omgivning, fick bra kedjekamrater, gavs en stor roll och – framför allt – han fick  spela i stor rink, på större ytor, mot motståndare som inte försvarar lika aggressivt som i NHL.

I NHL är spelet mycket snabbare och ett lag som Dallas lämnar inte motståndarna något utrymme. Inte ens av respekt för en lirare som Selänne.

 

 

 

 

6 kommentarer

  1. Hockeyfan skriver:

    …och vi ser ju hur det gick i natt mot Dallas.

    Att Selänne kammade hem noll poäng i första kedjan stämmer ju inte heller då första kedjan med Selänne inräknade mäktade med 4 mål. Om jag inte missminner mig så blev han nedskickad efter detta och fortsatte göra poäng utan Boudreau skulle ha kunnat bry sig mindre. Tror definitivt att Selänne haft en bättre säsong om han känt sig hemmastadgad i Anaheim. Ganska otacksamt att tvingas stå över alla matcher som spelas direkt intill varandra. Se fast på OS. Visst är NHL-säsongen längre, men nog kan man alltid vila sig nån gång i månaden istället för ~1/3 av matcherna.

    Anaheim kommer få det tufft i serien mot Dallas för att inte säga tufft i hela playoffs. Ett NHL-lag behöver ha organiserade kedjor där spelarna vet var deras kedjekamrater är. Åtminstone när vi är i playoffs. Detta är inte Boudreaus starka sida.

  2. Axel skriver:

    Hur skall han förtjäna sin speltid om han inte får a) speltid b) spela med de styrkorna som han gjort sin karriär med? Selänne är inte en hårt jobbande tvåvägsytter, utan en avgörare. Han behöver inte mera bevisa något och om han skulle vara kanadensare, skulle han få sin speltid utan vidare.

    • Marcus Lindqvist skriver:

      Selänne reagerade på rätt sätt på petningen och spelade riktigt bra i game six, faktiskt. Men det där med att han används fel är en truism som odlas i finska medier och som delvis beror på att han öppnar sig för finska journalister, som sedan repetererar allt han säger som den absoluta sanningen.

  3. Axel skriver:

    Jo, nej. Selänne är antingen en spelare som ”används” i ytterst offensivt syfte, eller så är han inte till någon nytta. Så har det alltid varit – helt oberoende av vad medier och journalister i Finland har för åsikter.

    • Marcus Lindqvist skriver:

      Sant. Selänne är en offensiv spelare till 100 procent. Men om han inte är effektiv är han värdelös för laget. Därför måste han nosa sig till målchanser och trycka dit dem när han får spela. Efter OS spelade han flera matcher tillsammans med Getzlaf och Perry i fem mot fem och i power play, men noterades inte för mer än en assist. Det är möjligt att han inte längre har explosiviteten för att vara en effektiv offensiv spelare i NHL, men det är också en inställningsfråga. I game six visade han att han hade inställningen. Det är sedan en annan sak att det inte nödvändigtvis längre finns plats för ensidiga målskyttar i de täta slutspelsdusterna. Spelet utvecklas hela tiden.

      • Axel skriver:

        Helt sant att Selänne tappat mycket av sitt spel, men som OS visade – och en överraskning var det att se – så har Selänne fortfarande en förbluffande egenskap att se ytor och möjligheter där de inte tycks finnas. Att Boudreau gav Selänne chansen att spela med Perry och Getzlaf genast efter OS, kanske inte var så smart – OS-resan sög säkert både fysiskt och mentalt mer ut av en 43-åring en av mången annan. Det som i alla fall är ett faktum är att Ducks inte har någon annan som skjutit över 700 grundserie- + slutspelsmål i NHL. Det minsta en spelare med Selännes meriter med fog kan vänta sig är att tränaren förklarar för honom vad han har för planer för denna spelare – och här brister det för Boudreau. Selänne är inte bara en spelare bland andra. En motsvarande legend med kanadensiskt pass skulle behandlas på ett annat sätt hävdar jag.

Kommenteringen är stängd.