Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Atlantic Division,Inför säsongen

Alfredsson jagar bucklan i Detroit

25 sep , 2013, 17.54 Marcus Lindqvist

 

Lehtikuva: Claudio Bresciani.

Förra säsongen: Slogs ut i konferenssemifinalerna av blivande Stanley Cupmästarna Chicago.

+ Stephen Weiss, Daniel Alfredsson.

– Valtteri Filppula,

De flesta trodde nog tiden var förbi för Pavel Datsjuk och det gamla gänget när Wings med nöd och näppe tog sig till slutspelet i vintras – för 22:a gången i rad. Men de gamla rävarna slog ut favorittippade Anaheim och kom nära att slå ut också blivande mästarna Chicago. Efter att ha spelat i stenhårda Central Division och kämpat med tidszonerna ansluter Detroit nu till östra konferensen och betydligt lättare Atlantic Division. En av grundseriens favoriter.

Målvaktsspelet

Jimmy Howard är en av de mer underskattade målvakterna i NHL, men han har visat att han är en målvakt som mer än väl är kapabel att vinna Stanley Cup. Han har blivit bättre och bättre med åren och därför valde Detroit att ge honom ett nytt sexårigt kontrakt i somras. Jättelika Jonas Gustavsson lyckades inte i Toronto, men vem gör nu det? Howard har aldrig spelat mer än 63 matcher under en säsong, men Gustavsson kan mycket väl göra 20 matcher.

Försvaret

Det största frågetecknet. Niklas Kronwall är en av de bästa tacklarna i NHL, men han är definitivt ingen Nicklas Lidström. Jonathan Ericsson växte till sig och Jakub Kindl gjorde en bra säsong. Unga Danny DeKeyser och Brian Lashoff klev fram och tog ett stort ansvar. Frågan är om de unga backarna kan följa upp förra säsongen, eller om deras utveckling stagnerar. Men Detroit spelar ett ansvarsfullt lagförsvar, vilket underlättar backarnas uppgift.

Anfallet

Pavel Datsjuk, Henrik Zetterberg, Johan Franzen och Daniel Alfredsson har tonvis med rutin och vinnarskalle. Framför allt är de briljanta spelare – Pavel Datsjuk är en av NHL:s fem bästa spelare, en skicklig, smart och ansvarsfull lagspelare. Justin Abdelkader, Mikael Samuelsson, Gustav Nyquist, Todd Bertuzzi ger laget bredd. Stephen Weiss är en fullgod ersättare för Valtteri Filppula. Framför allt spelar Detroits anfallare ett effektivt försvarsspel, som grundar sig på att backchecka, styra motståndarnas spelupplägg och blockera mittzonen. Det är dock ett frågetecken hur Detroit ska klara sig i den mer fysiska östra konferensen.

Tränarstaben

Mike Babcock håller i trådarna, men han fortsätter samma linje som legendariska Scotty Bowman lanserade. Detroitspelarna får lära sig det ökända left wing lock utan och innan.

Hbl-tips: 1/7 i Atlantic Division.

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.