Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Inför säsongen,Pacific Division

Ny era i Vancouver

27 sep , 2013, 15.17 Marcus Lindqvist

 

EPA

Förra säsongen: slogs ut i första omgången av San Jose.

Förändringar:

+ John Tortorella (chefstränare), Luke Richardson.

–  Alain Vigneault (chefstränare), Cory Schneider, Mason Raymond, Derek Roy, Keith Ballard.

Vancouver skulle kunna göra bra reality-tv. Efter turerna kring Roberto Luongo som visade sig omöjlig att sälja anlitade klubbledningen skräcködlan John Tortorella som ny chefstränare. De två föregående säsongerna var besvikelser och laget behövde en förändring, men det är tveksamt om Torts är rätt lösning.

Målvakterna

Hela vintern försökte Vancouver göra sig av med Roberto Luongo, men det var ingen som ville ta på sig hans jättekontrakt. Luongo hade redan hunnit sälja sitt hus i Vancouver och flytta tillbaka till Florida, då han i somras fick beskedet att Vancouver gjort sig av med lagets andra målvakt Cory Schneider i stället. Därmed är Luongo onväntat obestridlig etta mellan målstolparna i Vancouver. Reservplanen heter Eddie Läck och är helt oprövad på NHL-nivå. Luongo vek sig när Vancouver spelade final 2011 och var osäker de två föregående vårarna. Vad som helst kan hända.

Försvaret

Uttunnas hela tiden, då Vancouver haft problem med lönetaket. Ändå ganska rörligt och lämpat för ett offensivt spel. Alexander Edler, Jason Garrison, Dan Hamhuis och Kevin Bieksa gjorde sammanlagt 26 mål från blå linjen förra säsongen. Chris Tanev är också en hyfsat rörlig back och någon av nykomlingarna Yannick Weber eller Frank Corrado fyller ut backbesättningen.

Anfallet

Det viktigaste är att Ryan Kesler är i spelskick igen, för han är troligen Canucks viktigaste forward. Därmed har Vancouver två farliga kedjor: Daniel och Henrik Sedins första kedja med Alexander Burrows eller någon annan som tredje part, samt Kesler med exempelvis Chris Higgins och Jannik Hansen som yttrar. Men det ser ganska tunt ut bakom de två första kedjorna. Zack Kassian har inte infriat förväntningarna som ställdes på honom då Buffalo draftade honom i första omgången 2009. New Jerseys förstaval i somras, Bo Horvat, som Canucks fick i utbyte mot Cory Schneider är en begåvad forward som inte riktigt är  redo för NHL ännu. Det återstår att se hur bröderna Sedin anpassar sig till Tortorellas defensiva spelsystem – han lovade att också de får lov att lära sig blockera skott. De har fortfarande inte skrivit på förlängningskontrakt med Vancouver.

Tränarstaben

John Tortorella gjorde sig känd som en slavdrivare som kräver ett ödmjukt, uppoffrande och defensivt spel av sina stjärnor i New York. Troligen får han lov att handskas mer försonligt med Vancouvers stjärnor och Vancouvers pelstil blir sannolikt mer offensiv än under hans tid i Rangers. Det är inte som att han inte skulle behärska anfallsspel – då han förde Tampa Bay till Stanley Cup 2004 gjorde laget tredje mest mål i NHL.

Hbl-tips: 4/7 i Pacific Division.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.