Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Inför säsongen

Upp till bevis för Granlund och Wild

27 sep , 2013, 18.18 Marcus Lindqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehtikuva/Str

Förra säsongen: förlorade i första omgången av slutspelet mot blivande mästarna Chicago.

Förändringar:

+ Matt Cooke, Nino Niederreiter

– Cal Clutterbuck, Matt Cullen, Devin Setoguchi, Pierre-Marc Bouchard, Justin Falk.

Det börjar vara dags att infria de stora förväntningarna. Minnesota offrade en del av sina framtidslöften för att förstärka laget inför slutspelet i våras, men hade aldrig en chans mot de blivande mästarna Blackhawks. Mikael Granlund är en av dem som måste kliva fram.

Målvaktsspelet

Minnesotaledningen spelar med höga insatser, då målvaktslöftet Matt Hackett fick åka till Buffalo i utbyte mot forwarden Jason Pominville i vintras. Det betyder att Wild står och faller med Nicklas Bäckström, som fick ett nytt kontrakt i somras. Bäckström, 35, spelade hela 42 av 48 matcher för Wild förra säsongen, men skadade sig i uppvärmningen före den första slutspelsmatchen. Tvåan Josh Hardings form är något av ett frågetecken, då han förra året diagnostiserades med MS. Wild får hoppas att Bäckström hålls i skick.

Försvaret

Det första backparet hör till gräddan i NHL, då Ryan Suter är en av NHL:s absolut bästa backar och superlöftet Jonas Brodin spelade som en ärrad veteran under sin första säsong i NHL. Keith Ballard förstärker det i övrigt rätt tunna försvaret. Grymt lovande Matt Dumba, Minnesotas förstaval 2012, kanske är ett år från NHL.

Anfallet

Det är inget fel på första kedjan, som består av Mikko Koivu, Zach Parise och Jason Pominville. Parise är en blixtsnabb, målfarlig forward som stiger fram i stora matcher. Koivu är ingen stor playmaker, men en hyfsad tvåvägscenter. Minnesota har hyfsade yttrar för de övriga kedjorna, men centerpositionen förorsakar en del huvudbry för chefstränaren Mike Yeo. Är Mikael Granlund redo att ta ansvaret som center i NHL? Mer sannolikt är att det blir Charlie Coyle, en storväxt forward som San Jose Sharks valde i första omgången samma år som Wild valde Granlund, 2010, som leder den andra kedjan. Granlund kan spela ytter i den kedjan tillsammans med Dany Heatley. Dessutom förfogar Minnesota över blixtsnabbe Jason Zucker, som är jämnårig med Granlund och Coyle. Det schweiziska forwardslöftet Nino Niederreiter som kom över från Islanders i somras gjorde grym succé i VM i våras, men har inte lyckats slå igenom i NHL. Matt Cooke som kom från Pittsburgh är en mångsidig retsticka. Kyle Brodziak kan vara center för tredje kedjan, medan tekningsspecialisten Zenon Konopka får leda den fjärde kedjan.

Tränarstaben

Mike Yeo har försökt införa en mer offensiv spelstil jämfört med Jacques Lemaires defensiva traphockey – med blandade resultat. Under Lemaires sista säsong 2010-2011 gjorde Minnesota femte minst mål i NHL (2.48 per match), under Yeos första säsong gjorde Minnesota minst mål i NHL (2.02 per match) och under förra säsongen gjorde Minnesota åttonde minst mål i NHL (2.46 per match). Yeo vill att hans lag skrinnar mycket och forecheckar högt, men målskyttet har varit ett ständigt problem.

Hbl-tips: 4/7 i Central Division.

 

 

 

Kommenteringen är stängd.