Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Lever Tuukka Rask upp till sitt rykte?

20 jan , 2014, 21.07 Marcus Lindqvist

 

Ni har hört det många gånger – Finland har de bästa målvakterna i OS och Tuukka Rask är en av världens absolut bästa målvakter. Det är inte bara hype här i Finland, utan det råder nästan konsensus i Sverige och Nordamerika att Finland åtminstone har den bästa målvaktstrion i Tuukka Rask, Pekka Rinne och Kari Lehtonen.

Rasks statistik är övertygande. Han hör till eliten i NHL både i räddningsprocent och målsnitt och har hållit nollan flest gånger. Förra våren satte han nästan egenhändigt stopp för Pittsburghs stjärnor i slutspelet.

Faktum är dock att Rasks målvaktsspel underlättas en hel del av att han spelar bakom ett av NHL:s bästa försvar. Bostons forwards jobbar bakåt och backgardet är ett av NHL:s mest fysiska och defensivt starka. Dessutom kontrollerar Boston ofta sina matcher och tvingar spelet ner i offensiv zon.

Den fördelen kommer Rask inte att ha i OS. Finlands försvar väger mycket lättare, fastän anfallarna säkert backcheckar flitigt. Finland kommer inte heller att kunna  föra spelet mot de starkare motståndarna, utan får troligen nöja sig med att försvara tätt och satsa på motanfall och specialsituationer.

På sistone har Rask haft det tyngre, då Bostons försvar inte varit lika bergsäkert som det brukar vara. Under Bostons turné till Kalifornien släppte Rask först in 5 mål mot Anaheim och hann därefter släppa in 3 mål mot Kings innan han fick åka i byte. I katastrofmatchen mot Vancouver  i december hann Rask släppa in fyra mål innan han blev utbytt. Han och Boston fick dock lite upprättelse, när Rask höll nollan mot San Jose.

För det mesta spelar Rask stabilt och jämnt, men ibland gör han misstag. I toppmötet mot Chicago i söndags var Rask solid. Ända tills  det här hände.

YouTube Preview Image

Målet kom att bli avgörande för matchens utgång, då matchen gick till förlängning och straffar där Chicago slutligen segrade. Sådant händer. Men jag har sett det hända förut. Det är förstås inte alltid bara hans fel, som i det här målet i Vancouvermatchen.

YouTube Preview Image

Alla målvakter gör  sina misstag nu och då, men faktum är att Finland inte har råd med ett enda enkelt baklängesmål i OS. Rask måste stå på sitt huvud.

Tuukka Rask har spelat en A-landskamp förut, men han övertygade inte i EHT-matchen mot Tjeckien i Åbo. Pekka Rinne har däremot varit solid i landslaget. Tyvärr är han långtidsskadad. Rinne hade kanske anpassat sig bättre till landslaget än Rask, för i Nashville har han vant sig vid att spela i ett lag som har ett tunt material och som har en spelstil som påminner om Finlands.

Rask har dock räddat dagen i landslagströjan förut. Han bokstavligen stoppade Sverige i kvartsfinalen i JVM 2006 genom att rädda uppemot 60 skott när Finland vann med 1-0 i förlängning. Bara att hoppas att han har samma flyt i Sotji.

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.