Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Ranking: Chicago ser ut som en favorit

7 feb , 2014, 20.10 Marcus Lindqvist

 

Med OS-pausen för dörren är det dags för att rangordna NHL-lagen. Efter OS-pausen börjar slutspurten till playoffsen, men visst går det att se vem som blir att räkna med redan nu.

1) Chicago. Besegrade grundserieettan Anaheim två gånger i följd, slog finalmotståndaren Boston, mosade LA och är på väg ut ur sin lilla svacka. Hawks har förlorat 14 matcher i förlängning eller i straffläggning – mest i NHL – och skulle vara i överlägsen tabellledning genom att ta en extra poäng i minst hälften av de matcherna. Jag behöver inte påminna om att det i slutspelet inte spelas förlängning med fyra mot fyra eller straffläggning.

2) Anaheim. Som vanligt börjar Bruce Boudreaus lags formkurva dala när de viktiga matcherna närmar sig. Ännu för två veckor sedan hade Ducks inte förlorat hemma under ordinarie speltid, men nu har Anaheim ofattbart förlorat tre raka och fyra av de senaste fem hemmamatcherna. Ännu i lördags hade Anaheim inte gått utan mål av isen, men nu har det hänt två gånger inom tre matcher. Jonas Hiller är grym, men försvaret håller inte för Stanley Cup. Dags att shoppa?

3) Pittsburgh. Motståndarna har kanske inte alltid varit de tuffaste tänkbara, men Pittsburgh har vunnit sju av sina senaste tio matcher och är ohotad i toppen av den östra konferensen. Anfallet vansinnigt bra, men försvaret är svagt. Alltför mycket hänger på hur Marc-Andre Fleury spelar i slutspelet, så Pittsburgh kan skaffa sig en erfaren reservmålvakt ifall att Tomas Vokoun inte mirakulöst tillfrisknar.

4) St Louis. NHL:s bästa målskillnad, tack vare en grym offensiv bredd, ett effektivt försvarssystem och ligans kanske tuffaste försvar. Men målvakterna håller inte. Fansen drömmer om att klubbledningen värvar Ryan Miller inför playoffsen.
5) Boston. Försvaret har varit ovanligt osäkert och Boston försöker sannolikt skaffa mer erfarenhet till de bakre leden inför slutspelet, då viktiga Dennis Seidenberg är borta hela säsongen. Har erfarenhet och tuffhet som krävs för slutspelet. Har svårt att spela 60 minuter för fulla cylindrar, men när laget tänder till och får i gång sitt sargspel är det svårslaget.

6) San Jose. Spelar ständigt berg–och–dal–bana. Har drabbats av sitt gamla, bekanta problem: målskyttet. Nio mål sammanlagt under de åtta senaste matcherna.  Lär bli en ny slutspelsbesvikelse.

7) Tampa Bay. Ben Bishops skada är oroväckande, för det är främst tack vare den jättelika målvakten som Tampa Bay hänger med i täten av den östra konferensen. Martin St Louis har varit glödhet sedan han blev ratad från OS-laget, som han sent omsider fick en plats i tack vare lagkamraten Steven Stamkos återbud. Stamkos återvänder till slutspelsspurten, vilket ger en grym boost.

8) Colorado.  Har återfunnit en del av formen och har vunnit sex av sina senaste tio matcher. Har inte lämnat isen utan att ha gjort mål en enda gång den här säsongen.

9) Minnesota. Skadedrabbat, men kan bli farligt i slutspelet om Josh Harding tillfrisknar och Mikko Koivu, Zach Parise och Ryan Suter är skadefria. Har hämtat sig efter svackan i slutet av fjolåret och spelat 11-4-2 i sina senaste 17 matcher. Mikael Granlund har trivts med rollen som första center i Koivus frånvaro. Potentiellt livsfarliga målskytten Tomas Vanek är på väg till Minnesota, antingen i vår eller i sommar.

10) NY Rangers. Det tog en stund innan Alain Vigneaults spelsystem började fungera, men Rangers marscherar oemotståndligt mot slutspelet och efter att ha fått kontraktsförhandlingarna understökade har Henrik Lundqvist börjat visa glimtar av takterna som gav honom Vezina Trophy förra säsongen.

11) LA Kings. Det är inte svårt att se var problemet ligger när Stanley Cup-laget 2012 rasar i tabellen. Darryl Sutters mannar hann spela sex matcher där de sammanlagt gjorde bara tre mål – av vilka Anze Kopitar gjorde alla – innan Kings gjorde tre mål i en förlust mot Chicago. I förlusterna mot Pittsburgh och Chicago svek dessutom försvaret, som är LA:s styrka. Märkliga felmarkeringar och svagt försvarsspel. Det spekuleras redan om Sutters ställning, men han sitter säkert. I stället gör LA några affärer för att väcka laget. Edmontons Sam Gagner (han som tangerade Wayne Gretzkys poängrekord för ett par år sedan) lär vara klar för LA. Ett lag med Jonathan Quick i mål kan alltid göra skada i slutspelet.

12) Philadelphia. Tre raka segrar mot tuffa motståndare som LA, San Jose och Colorado. Claude Giroux har varit glödhet sedan han blev ratad från OS-laget.

13) Vancouver. En lovande start har urartat i ett fiasko. Bjöd finalmotståndaren 2011, Boston, på lite motstånd, men några enkla markeringsmissar skänkte Bruins segern. Det enda Vancouver klarar av är att ställa till med bråk – och också det gör laget dåligt. John Tortorella skulle platsa bättre som chefstränare i någon beer league.

14) Montréal. Har stora svårigheter med målskyttet. Har gjort endast 1 mål eller färre i åtta av sexton matcher under 2014. Försvarsspelet är uppoffrande och Montréal har blockerat flest skott i NHL, medan Carey Price för det mesta är stabil mellan stolparna. Spelet i numerärt underläge är också tätt.

15) Toronto. Kravlade sig ur sin lilla svacka och har spelat 11-6-1 under 2014. Det lag som tacklar mest och tar tredje mest utvisningar i NHL, vilket inte är så smart med ligans tredje sämsta boxplay.

16) Detroit. Den 22 säsonger långa slutspelssviten är definitivt hotad, men laget har varit enormt skadedrabbat. Detroits spelare har missat sammanlagt 176 matcher (6 februari), vilket är tredje mest i NHL. Otypiska försvarsmissar och darrigt målvaktsspel har präglat Detroits spel. Pavel Datsjuks återkomst hjälper och månne inte slutspelsviten fortsätter.

17) Columbus. Har inlett jakten på slutspelsplatsen och har protokollet 11-3-1 i sina senaste femton matcher. Har gett motståndarna ett långt försprång. Saknar Marian Gaborik, men har hyfsad bredd i anfallet: tio spelare har minst 20 poäng.

18) Dallas. Värdelöst försvarsspel, men hyfsat anfallsspel och en mathvinnare till målvakt i Kari Lehtonen. Flåsar Vancouver i natcken i kampen om den sista wild card-slutspelsplatsen i västra konferensen. Intressant statistik: Dallas är 12-2-3 mot Pacific Division-motståndare.

19) Winnipeg. Har vunnit nio av tolv matcher sedan Paul Maurice ersatte Claude Noel bakom bänken. Slutspelet kan vara för långt borta, dock.

20) Phoenix. Har förlorat mot lag som Toronto, Buffalo och Edmonton under de senaste veckorna. Försvaret läcker som ett såll: laget har släppt in fyra mål eller mer i åtta av sjutton matcher under 2014.

21) Ottawa.

22) Washington. Står och faller med Alexander Ovetjkin, som har en makalös förmåga att avgöra matcher med sitt målkorn, men också en häpnadsväckande slapp inställning till försvarsspel och lagspel. Tillsammans med Nicklas Bäckström bildar Ovetjkin en av NHL:s farligaste radarpar. Överraskande ändå att Washington har stor offensiv bredd, med elva spelare som gjort minst 20 poäng. Målvaktsspelet kan närmast beskrivas som värdelöst.

23) Nashville. Har för det mesta klarat av svagare motståndare, men förlorar regelbundet mot lag som ligger ovanför i tabellen. Har tappat massor av poäng i förlängnin   g och straffläggning: sju förluster i straffläggning, tre förluster i sudden death och endast tre segrar efter ordinarie speltid. Med de tio poängen skulle Nashville ligga sexa i västra konferensen.

24) Carolina. Cam Ward var inget vidare innan han blev skadad, men reservmålvakten Anton Khudobin har spelat 10-5-0 med målsnittet 2,18 och är på väg att ta över positionen som målvaktsetta. Försvaret har varit ok, men målskyttet har haltat. Jeff Skinner är lagets enda 20-målsskytt.

25) Calgary. Hettade till och radade upp fem raka segrar. Kommer sannolikt att sluta i ingenmanslandet, hopplöst långt från slutspelet, men samtidigt för högt uppe i tabellen för att ha en chans till en bra draftlottning.

26) New Jersey. Ett annat lag som tappat massor av poäng efter ordinarie speltid – Devils är det enda laget som inte vunnit en enda match i straffläggning. Känns som att generationsskiftet inte lyckats när Jaromir Jagr och Patrik Elias leder lagets interna poängliga. New Jersey måste på grund av Kovaltjukaffären ge upp förstavalet i den ganska svaga draften 2014 eller draften 2015. Tufft beslut.

27) NY Islanders. John Tavares storspelar och ligger tvåa i poängligan, men försvaret läcker som ett såll och målvaktsspelet är under all kritik. Klubbledningen gjorde än en gång bort sig totalt genom att skicka bort produktive Matt Moulson i ubyte mot Thomas Vanek, som kommer att försvinna som free agent utan att Islanders får någon ersättning att tala om. Islanders gav också bort förstavalet i draften 2014 eller 2015, vilket kräver ett tufft beslut med tanke på att Islanders kan ligga bra till inför den här sommarens draft

28) Florida. Ett sportsligt skämt. Bara att hoppas att Alexander Barkov inte behöver spela hela sin karriär i Sunrise.

29) Edmonton. Det känns nästan tragikomiskt när Edmontons ägare Daryl Katz går ut och ber fansen ha mer tålamod. Hur länge, tjugofem år till? Det enda positiva som hänt i Edmonton är affären som förde Ben Scrivens till stan, en klar uppgradering mellan målstolparna.

30) Buffalo. I det skedet som alla trodde Buffalo nått bottnet förlorar laget fyra raka matcher. Sabres har vunnit fyra av sjutton matcher under 2014, trots att Ryan Miller varit en av NHL:s bästa målvakter.

 

Kommenteringen är stängd.