Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Tre Kronor bländade – men slocknade

12 feb , 2014, 19.51 Marcus Lindqvist

 

Sverige fick en drömstart till OS-turneringen. Tre Kronor bländade med sitt fartfyllda, aktiva, kontrollerade spel och lånade knappt pucken till tjeckerna en gång.

De trögstartade tjeckerna var ständigt steget efter och tvingades ta utvisningar, vilket hämnade sig fort. Erik Karlsson, bekant för den finländska ishockeypubliken efter sin visit i Jokerit under NHL-lockouten sköt två vackra mål. Det ena med en väntande utvisning, det andra i power play. Ett tu tre ledde Sverige 4-0 och såg ut som en tidig favorit till OS-guld.

Tjeckiens försvar visade sig vara precis så ihåligt som befarat.  Jakub Kovar, Alois Hadamcziks något oväntade val som målvakt i OS-premiären, borde ha tagit åtminstone Patrik Berglunds 2-0-mål.

Men halvvägs in i matchen vaknade Tjeckien till liv. HIFK-bekanta Marek Zidlicky sköt 1-0 ovanför Henrik Lundqvists plockhandske och mindre än två minuter senare föste evigt unge Jaromir Jagr in 4-2. Sverige spelade allt mer passivt, Tjeckien skärpte sig och hade ett flertal chanser till ytterligare reducering. I den tredje perioden var Tjeckien det klart aktivare laget. Henrik Lundqvist fick sträcka sig till några krävande räddningar.

Tre Kronor är tillsammans med Kanada den största guldfavoriten. Men lite oroväckande för Pär Mårts att Tjeckien lyckades ta över matchen totalt. Sveriges hyllade försvar såg tämligen sårbart ut när Jagr & Co radade upp målchanser.

Tjeckiens avslut var inte tillräckligt vassa och spelet i numerärt överläge fungerade dåligt, så Sverige kunde vinna matchen 4-2 och samtidigt sannolikt garantera en direkt kvartsfinalplats. Men det är för tidigt att dela ut guldmedaljerna. Det är svårt att säga hur matchen hade slutat om Tjeckien varit på alerten från start och haft en stabil målvakt (Ondrej Pavelec startar mot Lettland), men det är likaså svårt att säga om Sverige hade kunnat upprätthålla ett högre tempo om laget inte tagit en så bekväm ledning tidigt.

Det fanns brister i guldfavoritens spel. Sveriges försvar verkade inte sammanhållet under press. Henrik Lundqvist verkade inte bergsäker. Båda är på förhand sett absoluta styrkor för Tre Kronor.

Sveriges power play fungerade dock genast. Det är en varningssignal till konkurrenterna (särskilt ni, Kanada och USA) att inte ta utvisningar mot Sverige. Den striktare domarlinjen kan skapa en del problem för nordamerikanerna. I tidigare OS-turneringar har specialsituationer haft en oerhört stor betydelse.

Henrik Zetterberg visade hur effektiv han är i bägge riktningar och bildade en effektiv kedja med Alexander Steen och Gabriel Landeskog. Däremot fungerade inte kombinationen Daniel Sedin-Nicklas Bäckström-Loui Eriksson lika bra. Backparet Erik Karlsson-Oliver Ekman-Larsson är livsfarligt framåt, men de kan utgöra en risk bakåt. Johnny Oduya-Niklas Hjalmarsson kändes inte helt stabilt.

Tjeckien då? Även om Pavelec storspelar är laget alltför långsamt och har ett alltför tunt försvar för att konkurrera om de ädlaste medaljerna. Men räkna aldrig ut Tjeckien. Kan bli en trist motståndare i en kvartsfinal.

Schweiz hade förvånansvärt stora problem med Lettland och lyckades vinna endast genom ett tursamt mål. Men det är som sagt svårt att dra långtgående slutsatser på basis av de första gruppspelsmatcherna.

Mitt medaljtips står fast. Kanada vinner Sverige i finalen och ett ovanligt taggat Ryssland besegrar USA i bronsmatchen.

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.