14 feb , 2014, 14.58 Marcus Lindqvist

Sverige hade kanske kommit över Henrik Sedins frånvaro, men Henrik Zetterbergs skada blir för mycket. Sverige var en stark guldfavorit före OS, men kommer inte att ha en chans utan sin ledstjärna och lagkapten Zäta.

Jag uttryckte redan före OS min oro över att Zetterberg lidit av ett diskbråck och nu visade det sig vara så allvarligt att han inte kan spela längre i Sotji. Zetterberg var lagets klart viktigaste spelare, en fenomenal tvåvägscenter och lagets andlige ledare.

Nicklas Bäckström är en strålande offensiv speldirigent, men han har inte lyckats fylla tomrummet efter Henrik Sedin i Sveriges första kedja.  Centerpositionen som såg ut att vara en styrka i Sveriges lag är plötsligt en svaghet.

Tre Kronors sårbarhet kom i dag redan i matchen mot Tjeckien, där Tre Kronor tappade en säker fyramålsledning. Matchen mot Schweiz visade att Sverige på sin höjd slåss om en bronsmedalj.

Schweiz spelade ut ett passivt Sverige i den första perioden och höll Tre Kronor stången ända tills dryga sju minuter kvarstod av den tredje perioden, då Daniel Alfredsson kunde slå in en returpuck efter att Reto Berra gjort matchens enda misstag. Sverige såg fantasilöst, passivt och avväpnat ut när Schweiz spelade aktivt i numerärt underläge, spelade uppoffrande lagförsvar och kontrade ettrigt. Efter den första perioden kontrollerade svenskarna skenbart matchen, men schweizarna höll dem borta från målsektorn. 0-0 eller 1-1 efter ordinarie speltid hade inte varit orättvist.

En annan slutsats som går att dra av matchen mellan Schweiz och Sverige är att schweizarna är en mycket otäck motståndare. Det är skäl att komma ihåg att Schweiz spelade med sin andre målvakt Reto Berra. Jonas Hiller är ett snäpp vassare. Målskyttet är dock ett problem, vilket också den segtuggade enmålssegern över Lettland visar.