Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Haula, Selänne & Co i grym form

13 maj , 2014, 19.24 Marcus Lindqvist

 

Tuukka Rask, Mikael Granlund, Erik Haula, Sami Vatanen, Teemu Selänne, Jussi Jokinen, Mikko Koivu, Saku Koivu… Glömde jag någon? Det här är en fantastisk slutspelsvår ur finländsk synpunkt.

Det hör inte till vanligheterna att en finländare spelar en stor roll i NHL–finalerna, för att inte tala om att fira Stanley Cup. Senast var det Tuukka Rask som vann Stanley Cup utan att spela en enda slutspelsmatch 2011, före det förde Antti Niemi Chicago till Stanley Cup 2010.

Den här våren finns det flera kandidater – och de har varit glödheta för sina lag. Som jag ser det är den största positiva överraskningen Minnesotas Erik Haula, men han är inte den enda. Så här ser läget ut för tillfället.

Erik Haula, Minnesota

Minnesota har varit slutspelets största överraskning hittills och tidvis spelat ut regerande mästarna Chicago med sin rörlighet och sitt aggressiva försvar. Erik Haula personifierar lagets kamp – han skapar ständigt kaos med sin snabbhet och sin fräckhet. Kolla bara in det här målet (som och för sig föregås av en oskyldig liten interference på Duncan Keith).

Mikael Granlund, Minnesota

Tystat kritikerna som trodde hans fysik inte räcker för NHL. Gjorde en grym grundserie, spelade en fantastisk OS–turnering och spelar som en ärrad veteran i slutspelet. Lite som en ung Saku Koivu, fast inte lika snabb i vändningarna.

Mikko Koivu, Minnesota

Lagkaptenen har inte kunnat bidra till offensiven, men jobbar hårt bakåt och sköter för det mesta sina tekningar (även om han var en katastrof i tekningscirkeln i senaste matchen). Det är han som måste höja sin nivå om Minnesota ska gå längre.

Chicago har matchboll i natt, men Minnesota är ett otroligt starkt hemmalag. Kan bli en sjunde match, fast det känns som att Chicago tar hem serien trots allt. Lagets högstanivå är högre än Minnesotas. Mer än något annat: Chicago har Jonathan Toews.

Teemu Selänne, Anaheim

Har varit i kanonform efter att ha blivit petad i den fjärde matchen i Dallasserien. Jobbar hårt i båda riktningarna, spelar uppoffrande, står upp för sig fysiskt, skapar målchanser för sina lagkamrater och nosar sig själv fram till bra lägen. En fantastisk insats av en 43–åring. Kolla in det här målet av Selänne i fjärde matchen.

 

Sami Vatanen, Anaheim

Kallades tillbaka från farmlaget till den tredje matchen mot LA och övertygade genast. Anaheimcoachen hyllade honom som matchens lirare när Anaheim vände serien. Tillför en ny dimension till Anaheims försvar med sin snabbhet och sin skicklighet med pucken. Kan hålla huvudet kallt under LA:s hårda forechecking och spela snabbt uppåt.

Saku Koivu, Anaheim

Har varit osynlig i anfallsspelet. men bär ett stort ansvar i försvarsspelet. Spelar i de mest kritiska situationerna och tar de avgörande tekningarna.

Anaheim har lyckats utmana LA med att spela snabbt och aggressivt. Rookiesensationen John Gibson verkar vara lösningen på lagets målvaktsproblem och lagets stora kanoner Ryan Getzlaf och Corey Perry har kommit i gång. Anaheim kan mycket väl gå till final om Gibsons nerver håller.

Jussi Jokinen, Pittsburgh

När stjärnornas krut har varit blött har Jussi Jokinen stigit fram och producerat mål. Delad andra plats i slutspelets skytteliga med sex strutar. Jokinen är dessutom en schweizisk fällkniv som går att använda i massor av olika situationer och som flitigt sköter sina defensiva förpliktelser.

Olli Määttä, Pittsburgh

Har sett lite sliten ut och inte varit lika skarp som i början av säsongen. Men bär fortfarande en stor roll i Pittsburghs försvar, spelar modigt och kyligt. En av säsongens bästa nykomlingar.

Pittsburgh är också ställt mot väggen i en sjunde match mot Rangers. Laget har troligen för många svaga länkar för att vinna Stanley Cup, börjande med målvakten Marc–Andre Fleury. Sidney Crosby har vandrat i skuggorna och måste vakna till.

Tuukka Rask, Boston

I mina ögon är Boston fortfarande den största Stanley Cup–favoriten, men då måste Rask och hela laget höja sin nivå. Rask var omutbar i de fjärde och femte matcherna, men gjorde en liten felberäkning i Montreals andra mål i den sjätte matchen. Tror Rask gör en fantastisk game seven och att Boston säkrar sin biljett till konferensfinalerna på hemmaplan. Boston har bara en märklig tendens att dåsa till i början av matcherna och börja spela på allvar först i tredje perioden. Det räcker inte alltid, när en kille som Carey Price står i motståndarnas mål.

Rask är utan tvekan en av världens tre bästa målvakter för tillfället. Kan han komplettera en säsong som redan gav OS–brons med Stanley Cup?

Glöm inte:

Antti Raanta, Chicago

Kommer inte att få spela om inte Corey Crawford blir skadad. Men har en hyfsad chans till att göra en Tuukka Rask –11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här våren finns det flera kandidater. Jag tror fortfarande att det är Boston som tar hem Stanley Cup, men det krävs

 

 

Kommenteringen är stängd.