Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Finland ville inte tillräckligt

21 feb , 2014, 20.20 Marcus Lindqvist

 

Kanhända var det trötthet efter urladdningen mot Ryssland, men i matchen mot Sverige saknade Finland den intensitet, den glöd och den killerinstinkt som fick ryssarna att bäva. Sveriges tunga försvar tvingade finländarna ut i hörnen och de uppvisade ingen kampvilja, ingen vilja att ta sig fram till mål och inget hjärta att utmana. Finländarnas spel var fantasilöst och förutsägbart och svenskarna fick dem dit de ville.

Finlands spel i fem mot tre är beskrivande för hela matchen. Enträget försökte Finlands första power play-femma spela via Mikael Granlund till Teemu Selänne vid bakre stolpen, ett upplägg som förvisso fungerade bra i kvartsfinalen i Nagano 1998. Den här gången inte så bra, i synnerhet som Selänne ofattbart misslyckades med skottet den gången passningen kom fram.

Den enda som spelade med den intensitet som hade krävts för seger är Leo Komarov. Han tacklade, slet och jobbade. Men till föga nytta.

Finland gick aningen enkelt upp i ledningen efter att Henrik Lundqvist skänkt ett mål, men finländarna sjönk ihop totalt efter Sveriges utjämningsmål. Efter att Sverige gick upp i ledningen var finländarna knäckta. Det lyste lång väg på deras kroppspråk, deras miner och deras uteblivna kampvila. I TV-intervjun i periodpausen lät Olli Jokinen som han förlorat sitt land. Redan då gick det att se att Finland hade gett upp.

Finlands seger mot Ryssland grundade sig på ett högt tempo, intensitet och smart spel. Nu slarvade spelarna i egen zon, förlorade puckarna i mittzon och förlorade varje tvekamp. Då kan Finland inte vinna, det har vi inte talang för.

Det var ett bakslag att Tuukka Rask inte spelade. Kanske hade han tagit Erik Karlssons segermål, kanske inte. Men det är inte Kari Lehtonens fel att Finland förlorade.

Det är synd, för precis som Lehtonen sade efter matchen var det här en semifinal som Finland verkligen hade alla chanser att vinna. Sverige var inte avsevärt bättre. Finland hade vunnit dem med samma spel som i kvartsfinalen mot Ryssland.

Sverige har inte övertygat i den här turneringen och gjorde det inte nu heller. Men de bemannade mittzonen och området framför mål väldigt bra och parkerade i skottlinjen. För att besegra den typen av motståndare måste du justera ditt spel och vara kreativ.

Måttligt besviken på Erkka Westerlund. Veterancoachen hade inga äss i sin skjortärm när det visade sig att Tre Kronor brädade Finland taktiskt sett. I stället började han desperat blanda om i kedjor som fungerat dittills i turneringen.

I den senare semifinalen möttes  Kanada och USA. Vilken otrolig klasskillnad. Fantastisk talangnivå, fantastisk ishockey och ett fantastiskt mål av Jamie Benn. Vilken passning av Jay Bouwmeester. Det känns slitet att tala om moralisk final, men visst borde de här lagen ha mötts i OS-final.

Få se hur taggade amerikanerna är för morgondagens bronsmatch. Tippar att de är mer än tillräckligt taggade för att sopa isen med finländarna. Åtminstone om lejonens attityd är lika mesig som i dag.

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Axel skriver:

    Efter att ha följt intensivt med hockey sedan hemma-VM 1974, så har jag under dessa 40 år gång på gång sett, att en sumpad 5 mot 3 -situation äter upp stora bitar av självförtoendet. Det är ju de tilltänkta nyckelspelarna som får ansvaret i en sådan situation. När de inte leverar börjar små gnuttor av oro och missnöje krypa fram i hela laget. På samma sätt har ett vackert 5 mot 3 -mål en positiv inverkan. Om Selänne igår skulle ha satt chansen som Granlund levererade på ett silverfat, så skulle matchen ha fått en helt annan karaktär. Lejonen skulle ha slappnat av och njutit som kollektiv av den godbiten. Det skulle nämligen ha varit ett mål mycket likt 2-0 målet mot Sverige i Nagano (fast det gjordes med 5 mot 4). Så underligt, som det låter, så blir jag personligen alltid väldigt orolig när Lejonen får ett 5 mot 3-läge i ett tidigt skede, för då blir det plötsligt måsta på att lyckas inom de följande 2 minuterna, annars har man redan förlorat en match inom matchen. Det som en ser ut som en lotterivinst kan visa sig vara ett förgiftat äpple.

  2. Marcus skriver:

    Lejonen har inte råd att tappa fyra NHL spelare till en OS turnering, det är fakta och inget att skämmas för.
    Hyvää Suomi

Kommenteringen är stängd.