Marcus Lindqvist bloggar om NHL-ligan.

Okategoriserade

Teräväinen kan bli en stjärna

3 apr , 2014, 17.49 Marcus Lindqvist

 

Men vägen dit är lång. Efter tre matcher för Chicago väljer den meriterade Hawkscoachen Joel Quenneville att bänka nittonåringen, som anses vara ett av de regerande mästarnas största framtidslöften. Det här har Q att säga om Teuvo Teräväinen, enligt Chicago Sun–Times :

He’s been OK. I thought his first game, it looked like it was a nice initiation to the league. I thought he handled himself very well and played in some tough buildings. He did OK. He got better as far as recognizing the pace and what’s needed.

I think he’ll just get better with time just watching. He’s not going to play tonight. But as we go along here I think it’ll be a good education for him, a good process in getting acclimated to what’s needed at this level.

Teräväinen har inte noterats för en enda poäng hittills, men fick iväg fyra skott mot mål i matchen mot Pittsburgh. Han har spelat ett smart, enkelt spel och också visat glimtar av sin skicklighet och sin blick för spelet – egenskaper som kan göra honom  till en stjärna i NHL.

Men det är en lång väg dit och den småväxte Teräväinen måste mogna både psykiskt och fysiskt innan han är redo för en stor roll i NHL. Det är inte som att Chicago har någon brådska, fastän superstjärnorna Jonathan Toews och Patrick Kane är skadade. Laget har massor av offensiv bredd och gott om duktiga spelare att slänga in i elden.

Chicago har dock en position klippt och skuren för Teräväinen. Klubbledningen hoppas lagets förstaval i draften 2012 kan axla rollen som andra center, bredvid Patrick Kane. Quenneville har en superbra första kedja med Jonathan Toews i mitten och Patrick Sharp och Marian Hossa på flyglarna, men det har inte funnits en superbra center för Patrick Kane. Mästerskapsvåren 2013 spelade Michal Handzus som center i andra kedjan.

Teräväinen kommer att få spela mer i NHL. Men det är inte sannolikt att klubbledningen anser det värt att låta honom spela i mer än nio matcher den här våren, för annars brinner det ett år av hans treåriga rookiekontrakt. Det har stor betydelse på grund av kollektivavtalet mellan NHL och NHLPA och lönetaket. I stället kan klubbledningen skicka honom till AHL–laget Rockford för att spela AHL–slutspel, eller alternativt låta honom följa NHL–laget och se och lära i NHL-slutspelet utan att klä sig för match. Men inom några år lär han vara ordinarie i Chicagos laguppställning.

PS Teemu Pulkkinen skapar inte stora rubriker i Finland, men han öser in mål i AHL och gjorde en riktigt lyckad NHL–visit. Han noterades inte för några poäng fast han fick spela också i power play, men det lär inte vara sista gången målbössan spelar i NHL.

 

 

 

 

En kommentar

  1. Axel skriver:

    Ja, längre blir väl inte ”den småväxte Teräväinen” , men bredare kan han säkert bli.

Kommenteringen är stängd.